NASLOVNICA    |    MULTIMEDIA    |    KONTAKT

SMM1.png SMM2.png SMM3.png

logo2017.png

Citat tjedna

"Svijet je tvoj brod, a ne tvoj dom."

sv. Mala Terezija

ŽIVJETI RIJEČ

Poticaj molitvi za jedinstvo kršćana

jedinstvo kršćana

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana dio je ekumenskog pokreta o kojem je sveti papa Ivan Pavao jednom zgodom rekao: „Ekumenizam nije samo unutarnja stvar kršćanskih zajednica. On se tiče ljubavi koju je Bog u Isusu Kristu dodijelio cijelom čovječanstvu, a povreda te ljubavi ujedno je povreda Njega i Njegova nauma da okupi sve u Kristu.“

Geslo za ovogodišnju molitvenu osminu za jedinstvo kršćana glasi „Iskazivahu nam nesvakidašnje gostoljublje“. Citat je to preuzet iz Djela apostolskih, iz pripovijest koja opisuje zarobljeničko putovanje sv. Pavla prema Rimu (Dj 27,18–28,10). Plovidba nije bez poteškoća koje dovode do toga da brod pun mornara i zarobljenika bude nasukan na „nekom otoku“. Prema tradiciji radi se o otoku Malti, čiji su stanovnici za ovu 2020. godinu pripremili molitvene materijale, a oblikovali su ih kroz nekoliko tematskih cjelina: pomirenje, prosvjetljenje, nada, povjerenje, snaga, gostoljubivost, obraćenje i velikodušnost.

Jedinstvo kršćana ne može se dogoditi bez unutarnjeg obraćenja. Tako je jedinstvo i izazov i zadatak za svakog današnjeg kršćanina, a donosi nam radost. Nju pak doživljavamo između ostalog razmatrajući radosna otajstva krunice koja nas mogu potaknuti na djelovanje. Zadnjih se pak godina nalazimo u vremenu obilježenom brojnim migracijama. Na naše prostore pristižu ljudi iz ugroženih i nemirnih dijelova svijeta. Oni su često putovali mjesecima kako bi pobjegli od prirodnih katastrofa, rata i siromaštva. Dolaze među nas i postaju dio naše svakodnevnice. Događa se pak da mi uslijed izrazitog, a nerijetko izvana nametnutog nepovjerenja, bježimo od njih. Tako čovjek u potrebi postaje igračka u raljama (ne)milosti političkih, ekonomskih i ljudskih sila.

(U nastavku je prijedlog molitve za jedinstvo kršćana. Možete moliti sami ili u skupini.)

Nicejsko-carigradsko vjerovanje

Svevišnji, dični Bože,
rasvijetli tmine moga srca.
Daj mi pravu vjeru,
čvrstu nadu, savršenu ljubav; smisao i
spoznaju, Gospodine,
da izvršim tvoju svetu i istinsku volju!
(Sv. Franjo Asiški)


1. Koga si, Djevice, po Duhu Svetom začela:
Duh Sveti početak je svemu. Papa Pavao VI. ističe: Dijalog ljubavi može se potpuno uspostaviti među osobama i zajednicama koje imaju česte međusobne kontakte, koje sudjeluju u istim trpljenjima i istim nadanjima, koje se otvaraju jedna drugoj, ali koje se u isti mah otvaraju Duhu koji u njima djeluje usred konkretnih iskustava njihova života.

2. Koga si, Djevice, Elizabeti u pohode nosila:
Molitva treba učiniti da rastemo u međusobnom poštovanju kao ljudska bića, da bismo bili sposobni živjeti u ovom svijetu u zajedništvu sa svima. U Marijinom pohodu Elizabeti uviđamo da svako iskreno i duboko iskustvo Boga otvara vrata našega srca drugima, vrlo često i drugačijima.

3. Koga si, Djevice, rodila:
Čežnja za jedinstvom proizlazi i dozrijeva iz obnovljena duha, iz samoodricanja i sasvim nesputana izlijevanja međusobne ljubavi. Takva ljubav razgoni strah i rađa povjerenjem.

4. Koga si, Djevice, u hramu prikazala:
Put jedinstva obilježen je potrebom obraćenja, traženja, istine, razgovora u ljubavi i praštanja. Nismo pošteđeni nepovjerenja, nemira i straha. Pozvani smo predati sve Bogu da bismo u Njemu pronašli povjerenje i mir.

5. Koga si, Djevice, u hramu našla:
Onaj koji oduvijek boravi u kući Oca svojega moli: …ne samo za ove nego i za one koji će na njihovu riječ povjerovati u mene: da svi budu jedno kao što ti, Oče, u meni i ja u tebi, neka i oni u nama budu da svijet uzvjeruje da si me ti poslao.

Bože, tvoj je dan i tvoja je noć. Daj da Sunce Pravde boravi u našim srcima te uzmognemo stići k svjetlosti u kojoj ti prebivaš. Po Gospodinu…

S. Kristina Marijanović, ŠSF

Potpuna radost

Potpuna radost 3… želim se s vama zaustaviti nad jednom pjesmom u kojoj zaista zatitra čovjek koji se opajao nježnim zorama jasnih jutara i bljeskovima ognja toplih zalaza, koji je promatrao zvjezdane noći rasvijetljene mjesecom i olujna nebesa; čovjek koji je osjetio kako mu je kosti propuhao vjetar, čovjek koji je proživio sva razdoblja kišna i bez sunca, vedra i oblačna; koji je čuo kako žubori prijateljska voda po šumama i gasio oznojen, žedan i umoran svoju žeđ što je izbijala iz izvora; koji se grijao toplinom dobrohotnog ognja koji mu je svojim svjetlom rasvjetljivao noć; koji se divio širokim livadama i obroncima brežuljaka i jeo plodove zemlje koja ga je hranila … Njegova radost bila je potpuna! … Pitam se: „U čemu je tajna? Zašto moja, zašto je naša radost često manjkava? Je li nas možda strah? Strah otvoriti se… drugomu i drugačijem, Vječnomu?“

Opširnije:Potpuna radost

„Veliča“ – životni program

Veliča 2Fascinira me Blažena Djevica Marija i njezin život temeljen na ispjevanom „Veliča“. Jednom sam naime pročitala da je to najstrastvenija, najdivljija; da, moglo bi se reći, najrevolucionarnija pjesma koje je ikada bila ispjevana. „Veliča“ je izgovoren u određenom kontekstu. Nakon anđelova odlaska, Marija se, mlada i neudana, našla sama pred izrečenim pristankom. O mogućoj, dapače sigurnoj osudi okoline ta djevojka ne razmišlja. Ona osjeća da Bog u njoj djeluje i želi to podijeliti s nekim. Tu milost najbolje razumiju oni koji su i sami njezini sudionici. Elizabeta, žena u poodmakloj dobi, već je u šestom mjesecu trudnoće. Bog može nemoguće učiniti mogućim. Ova spoznaja povezuje te dvije žene, žene ispunjene do kraja. U njihovom susretu reagira ono najdublje. Elizabeta po tome prepoznaje Mariju kao blagoslovljenu i punu povjerenja.

Opširnije:„Veliča“ – životni program

KALENDAR DOGAĐAJA

Siječanj 2020
N P U S Č P S
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Nema događanja
PRIJATELJI PORTALA

FOOTERLOGOFOFS

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18, BiH 71000 Sarajevo

E-mail: frama.fsr.bs@gmail.com

 

FRAMA OFS Copyright © 2013-2018. All Rights Reserved.

 

designer17