Citat tjedna

"Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi."

Mt 24, 44

Veliča 2Fascinira me Blažena Djevica Marija i njezin život temeljen na ispjevanom „Veliča“. Jednom sam naime pročitala da je to najstrastvenija, najdivljija; da, moglo bi se reći, najrevolucionarnija pjesma koje je ikada bila ispjevana. „Veliča“ je izgovoren u određenom kontekstu. Nakon anđelova odlaska, Marija se, mlada i neudana, našla sama pred izrečenim pristankom. O mogućoj, dapače sigurnoj osudi okoline ta djevojka ne razmišlja. Ona osjeća da Bog u njoj djeluje i želi to podijeliti s nekim. Tu milost najbolje razumiju oni koji su i sami njezini sudionici. Elizabeta, žena u poodmakloj dobi, već je u šestom mjesecu trudnoće. Bog može nemoguće učiniti mogućim. Ova spoznaja povezuje te dvije žene, žene ispunjene do kraja. U njihovom susretu reagira ono najdublje. Elizabeta po tome prepoznaje Mariju kao blagoslovljenu i punu povjerenja.

Često tu mladu ženu, Mariju, promatramo u odnosu na njezinu okolinu, pripisujući joj pasivnost i čineći od nje ženu koja je ideal (nerijetko nedostižan) svim ženama današnjice. No, samo hitanje u gorje svjedoči u prilog zauzetosti i aktivnosti. Marija je svojim potvrdnim odgovorom rekla „da“ životu s Bogom i Marija je svojim boravkom kod Elizabete rekla „da“ svome bližnjemu. Marija je učiteljica vjere i otvorenosti svima. Ona veliča Gospodina jer zna da je u tome smisao njezina postojanja, da je u hvali ključ slobode. Veličati sebe ili drugog čovjeka znak je ropstva. Izvor Marijine radosti je u Bogu i zato bez ikakve oholosti priznaje da će je blaženom zvati svi narodi. „Veliča“ je Marijin životni program, program vjere. On, kao ni jedan drugi tekst, izražava karakter ove žene. Dotada joj je dosta toga moglo biti sumnjivo, ali u susretu s Elizabetom postaje joj jasna povjerena uloga.

Kroz povijest ova je pjesma našla mnoge izričaje, od glazbe do politike. Ono što u svemu tome postaje jasno jest da se o onakvoj Mariji kakvom je često predstavljaju pobožne tradicije ne može govoriti. Žena koja izgovara „Veliča“ utjelovljuje snagu Božju i očituje veličinu Njegova kraljevstva. Žena kojoj je Bog dodijelio zadaću da Ga donese u ovaj svijet u pravom je smislu „žena koja posjeduje moć“. Ona to čini u poniznosti. Njezin put nisu veliki nastupi nego djelovanje u onom području koje prepozna kao svoje poslanje. To nije samo odlika žene, nego odlika onih muškaraca i žena u čijim životima djeluje Bog.

Svaki je čovjek pozvan svojim životom ispjevati svoj „Veliča“. On počinje u trenutku u kojem se osjeti da Bog tako duboko zadire u nutrinu i mijenja život u temelju. Svaki je novi dan je prilika za to.

S. Kristina Marijanović, ŠSF

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo