Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Sarajevo-Pod geslom: “Pjevajmo Kraljici anđela”, u Sarajevu je 18. listopada 2014. održan XVII. Framafest, festival duhovne glazbe na kojem nastupaju isključivo glazbeni sastavi Franjevačke mladeži, što ga čini jedinstvenim u svijetu. Budući da je sv. Franjo posebno štovao Gospu od anđela i svoj Red utemeljio u Porcijunkuli, ovogodišnji festival posvećen je upravo Mariji kako bi ona bila nadahnuće za nove pjesme i djelovanje.

 

Domaćin ovogodišnjeg Framafesta bilo je područno bratstvo Frame Bosne Srebrene, a nositelj cijelog projekta je Nacionalno vijeće Frame Bosne i Hercegovine. Festivalu je prisustvovalo oko 1300 framaša iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i Hrvatske: Frame iz Zagreba i Okučana. Susret framaša je započeo na najbolji mogući način, svečanim misnim slavljem u crkvi Sv. Ante na Bistriku u 12 sati, kojeg je predvodio uzoriti kardinal, Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, u koncelebraciji nacionalnog duhovnog asistenta Frame, fra Danijela Rajića, područnog duhovnog asistenta, fra Slavena Brekala i još 30-ak duhovnih asistenata.

Kardinal je u prigodnoj propovijedi pozvao i ohrabrio framaše da budu istinski svjedoci Krista i Radosne vijesti kroz svoje mlade živote, te da se ne boje križa, žrtve i ljubavi. Put križa je put ljubavi, a put ljubavi – put sreće, naglasio je. Po završetku misnog slavlja, okupljenima se obratio fra Danijel Rajić ispred Organizacijskog odbora Framafesta.

 

U 16 sati nastavljen je Festival u dvorani Bosanskog kulturnog centra. Na samom početku, framaše su pozdravili Ivana Baban, nacionalna predsjednica Frame BiH, te fra Lovro Gavran, provincijal Bosne Srebrene. Na Festivalu je nastupilo ukupno 19 izvođača: 13 Frama iz područnog bratstva Bosne Srebrene (Brestovsko, Busovača, Fojnica, Gračac, Jajce, Kiseljak, Kreševo, Livno, Osova, Rama Šćit, Rumboci, Sarajevo, Uskoplje), 4 iz Hercegovine (Humac, Kočerin, Mostar, Široki Brijeg), te Frame Grada Zagreba i Frama Okučani iz Hrvatske. U revijalnom dijelu Festivala, dok su framaši iščekivali odluke stručnog žirija, nastupio je bend Novo Nebo iz Zenice, koji je animirao i sveto misno slavlje, a djeluje u kontinuitetu već 30 godina.

Prema ocjeni tročlanog stručnog žirija, najbolja skladba ovogodišnjeg Framafesta je “Zahvala Mariji”, Frame Jajce. Nagradu za najbolji tekst dobila je Frama Sarajevo s pjesmom “Tajna je u Ljubavi”, a za najbolji scenski nastup Frama Uskoplje s pjesmom: “Nauči me”. XVIII. Framafest održat će se sljedeće godine u Mostaru, kada će mu domaćinom biti hercegovačko područno bratstvo Frame.

Marija Trogrlić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo