Citat tjedna

"Obnavljajte se duhom svoje pameti i stvorite novog čovjeka."

(Ef 4, 23-24)

pobjednici-framafestaSarajevo - Prije petnaest godina, 21. studenog 1998. godine, na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, održan je prvi festival duhovne glazbe Franjevačke mladeži – Framafest.

Inicijator ovog festivala bio je fra Joso Oršolić, tadašnji duhovni asistent Frame, danas definitor Provincije i ravnatelj HKO Kruh Sv. Ante. Danas, petnaest godina kasnije, na Framafestu u Sarajevu, 20. listopada, okupilo se preko tisuću framaša iz cijele BiH i Hrvatske. Cjelodnevni susret počeo je u 12 sati sv. Misom u samostanskoj crkvi sv. Ante na Bistriku, gdje je framaše pozdravio domaćin fra Ivan Šarčević, a sv. Misu predvodio je fra Joso Oršolić, uz koncelebraciju preko 20 svećenika, duhovnih asistenata Frame.

Festivalski dio počeo je u 16 sati u Bosanskom kulturnom centru, a otvoren je glazbeno – scenskim nastupom skupine framaša iz Livna pod ravnanjem gosp. Dinke Periše, nekadašnjeg nacionalnog predsjednika Frame, koji je već dugi niz godina uključen u organizaciju Framafesta. Na početku se svima obratila i Josipa Vukoja, sadašnja nacionalna predsjednica Frame BiH, a XV. jubilarni Framafest službeno otvorenim je proglasio fra Joso Oršolić. Glazbeni talenti koje framaši imaju, a dodatno ih razvijaju kroz glazbene sekcije u svojim Framama, pokazali su se kroz dvadeset i dva nastupa. Nastupile su Frame Brajkovići, Brestovsko, Busovača, Čitluk, Dolac, Fojnica, Guča Gora, Humac, Jajce, Kiseljak, Kočerin, Nova Bila, Osova, Podmilačje, Posuški Gradac, Rama – Šćit, Rijeka, Rumboci, Sarajevo, Široki Brijeg, Tomislavgrad i Vitez.

Strpljivo i uz posebnu pažnju nastupe su pratili članovi žirija: fra Joso Oršolić, ravnatelj HKO Kruh Sv. Ante; fra Stanko Mabić, mr. crkvene glazbe; Melisa Zerdo, profesorica glazbe; Sanja Tavić, profesorica violine i Nataša Mandić, profesorica Hrvatskog jezika i književnosti.

U revijalnom dijelu programa, dok je stručni žiri odlučivao o pobjednicima, nastupili su sjemeništarci iz Visokog okupljeni u bendu Gloria, te bend Novo nebo iz Zenice. Prema predloženom Pravilniku o Framafestu, dodijeljene su tri nagrade: ukupni pobjednik, najbolji tekst i najbolja koreografija.

Najprije su svi sudionici – izvođači dobili zahvalnice i statue, a potom su proglašeni pobjednici: Nagrada za najbolji tekst pripala je Frami Posuški Gradac i pjesmi S Tobom Kriste zauvijek ostajem, najboljom koreografijom proglašena je ona Frame Rama – Šćit za pjesmu Pokrenimo naša srca, a ukupni pobjednik XV. jubilarnog Framafesta je pjesma Ti si moj smisao Frame Jajce.

Podsjetit ćemo da je nositelj ovog glazbenog festivala, Nacionalno bratstvo Frame BiH, dok je ovogodišnji organizator i domaćin bilo Područno bratstvo Frame Bosne Srebrene, na čelu s fra Danijelom Rajićem, područnim duhovnim asistentom i Majom Santai, područnom predsjednicom. Sljedeći, XVI. Framafest, održat će se u Mostaru a domaćin će biti Hercegovačko područno bratstvo Frame.

Ivana Vidović

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo