Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Mostar-Pod geslom „Kliči Gospodinu glasom radosnim“, 19. listopada 2013. g., u Mostaru je održan XVI. Festival franjevačke mladeži-Framafest, u organizaciji Nacionalnog vijeća Frame Bosne i Hercegovine. Festivalu je prisustvovalo oko 1100 framaša iz cijele BiH, kao i gosti iz područja grada Zagreba.

 

Susret framaša je počeo svečanim misnim slavljem u crkvi Sv. Petra i Pavla u 12 sati, kojeg je predvodio fra Mate Logara, u koncelebraciji nacionalnog duhovnog asistenta Frame BiH, fra Danijela Rajića, područnog duhovnog asistenta Frame Hercegovina, fra Slavena Brekala, te s oko 30 duhovnih asistenata. Fra Mate je u prigodnoj propovijedi istaknuo da je odnos s Gospodinom dublji i uzvišeniji od međusobnih ljudskih odnosa te da upravo zbog toga najveća umjetnička djela imaju duhovnu tematiku. Također je potaknuo mlade da, prilikom pjevanja, teže iskrenom slavlju Gospodina umjesto želji da se njihov nastup svidi ljudima. Po završetku misnog slavlja, okupljene framaše je pozdravio fra Slaven, čije je područno bratstvo bilo i domaćinom ovogodišnjeg Framafesta.

U 16 h u dvorani Doma hercega Stjepana Kosače, upriličen je Festival koji je natjecateljskog karaktera. Na samom početku, framaše su pozdravili Ivana Baban, nacionalna predsjednica Frame BiH, te fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Na Festivalu je nastupilo ukupno 20 izvođača: 11 predstavnika mjesnih bratstva Fame Bosne Srebrene (Brestovsko, Bugojno, Fojnica, Jajce, Kiseljak, Osova, Podmilačje, Rama, Rumboci, Sarajevo i Vitez), 8 iz Hercegovačkog bratstva (Čitluk, Humac, Kočerin, Međugorje, Mostar, Posušje, Široki Brijeg i Tomislavgrad) te predstavnici Frama Grada Zagreba.

U revijalnom dijelu, dok su framaši iščekivali da stručni žiri donese konačne rezultate natjecanja, fra Marin Karačić je izveo nekoliko autorskih pjesama u kombinaciji s duhovnim pjesmama, osobito omiljenim među framašima.

Prema ocjeni stručnog žirija, najuspješnije izvedbe ovogodišnjeg Framafesta su Frama Humac (sveukupni pobjednik Festivala), Frama Široki Brijeg (najbolji scenski nastup) te Frama Mostar (najbolji tekst).

Sljedeći, XVII. Framafest bit će upriličen u Sarajevu, kada će mu domaćinom biti područno bratstvo Frame Bosne Srebrene.

Marija Puljić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo