Citat tjedna

"Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi."

Mt 24, 44

fr281018a
Ovogodišnji Framafest održan je 27. listopada 2018. u Sarajevu, pod geslom „Pjevajte mu, svirajte mu, propovijedajte sva njegova čudesa!“ (1. Ljet 16, 9). Ovaj XXI. Framafest okupio je oko 1150 framaša, iz 43 mjesna bratstva BiH, no među njima našla su se i bratstva s područja Hrvatske, kao i iz Crne Gore.


Okupljanje franjevačke mladeži započelo je na Bistriku, u crkvi sv. Ante Padovanskog gdje je služeno i euharistijsko slavlje, koje je predvodio fra Josip Jukić, duhovni asistent Frame Kreševo u koncelebraciji s ostalim duhovnim asistentima. Fra Josip se u svojoj homiliji  osvrnuo na Franjin život, te istaknuo kako je on Krista pronašao u malenima i potlačenim, kako se radovao svemu. Poticao je framaše da žive i dijele svoju franjevačku radost, kako kroz njihove nastupe na Framafestu, tako i u njihovim župama nakon povratka. Euharistijsko misno slavlje svojim pjevanjem animirala je grupa „RiM“, iz Zagreba. Po završetku sv. Mise, okupljenim framašima obratio se fra Domagoj Šimić, nacionalni duhovni asistent Frame BiH, nakon čega je uslijedila pauza do natjecateljskog dijela, koji se održao u Bosanskom kulturnom centru.

fr281018c
Program u BKC- u, kojeg su vodili Marija Trogrlić i Dinko Periša, započeo je prošlogodišnjom pobjedničkom pjesmom Frame Livno „Pjevam ti Bože“, a nakon toga Ana Ivković, framašica iz Livna otpjevala je i himnu franjevačke mladeži „Pođimo zajedno“ uz podršku okupljenih framaša, poslije čega je uslijedio natjecateljski dio. Na ovogodišnjem Framafestu nastupilo je 19 Frama, a o najboljim odlučivao je tročlani žiri, u sastavu: Monika Miličević, Ivana Šaravanja i fra Josip Mihael Matijanić.

fr281018e
Framaši su imali priliku uživati u doista prelijepim izvedbama Frama, kako pjevačkim, tako i scenskim, a vjerujemo da je žiri po završetku 19. izvedbe uistinu bio u problemu. I tako dok je žiri računao, vijećao, zaključivao, framaše je ponovno animirala grupa „RiM“, uz svima poznate stihove duhovne glazbe. Pa je BKC tako na trenutak postao najviši i najljepši mogući krov s kojeg se slavilo Gospoda, s kojeg se čula slava Njegova imena, a ti zvuci odjekivali su u najveće dubine, i dolazili do svake osobe u BKC-u i budili onaj osjećaj koji samo Ti možeš pobuditi. I tih nekoliko trenutaka mladi su zaboravili tko su, otkuda dolaze, bili su samo jedno, braća i sestre po Kristu.

fr281018b
Nakon revijalnog dijela, došao je i trenutak odluke. Nagradu za najbolji tekst osvojila je Frama Okučani s pjesmom „Dar vjere“; nagradu za najbolji scenski nastup osvojila je Frama Međugorje. Zbor Frama Grada Zagreba s pjesmom „Neprocjenjiv“ osvojio je nagradu za III. mjesto, nagradu za II. mjesto sa pjesmom „Jači si od svih“, osvojila je Frama Posušje, a I. mjesto osvojila je Frama Međugorje s pjesmom „Bog nas ljubi“. Po završetku proglašenja, okupljeni su imali priliku još jednom čuti pobjedničku pjesmu.

fr281018d
Na koncu, ostaje nam samo zahvaliti dragom Bogu na ovom predivnom danu i na tome što nas iznova i iznova okuplja da ga slavimo kroz pjesmu, molitvu i zajedništvo. Što nam daje hrabrosti da živimo ljubav i pronalazimo savršenu radost u svakom susretu sa braćom i sestrama. I hvala ovim mladim ljudima koji svaki puta oduševe za Krista, oduševe za ljubav.
Mir i dobro!
Dajana Brizić, područna tajnica Frame Bosne Srebrene

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo