Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

IMG 20240117 WA0020

Vjerujem i nadam se da ovih dana zajedno s braćom Isusom i Franjom, Njihovom i našom Majkom Marijom živimo običnost svakidašnjice blagoslivljane Božjom i ljudskom ljubavlju i blizinom. Kada prođe pet minuta slave, ugase se svjetla reflektora, pozornica i kazalište ostanu tihi i pusti, sigurna sam da je u nama toplina Božje Riječi koja nas grije, čuva, savjetuje, razumije, blagoslivlja… S nama ostaju ljubljena Božja djeca, naše sestre i naša braća, naši prijatelji! Osjećam Božju i Tvoju prisutnost, toplinu, moja draga sestro i moj dragi brate, moji dobri prijatelji!

            U ovim danima s Isusom prebirem sjećanja živeći blagoslovljenu svakodnevnicu: vjera mi raste kao gorušičino zrno. Isus priča o svom djetinjstvu i o Djetetu koje zauvijek ostaje u Njemu. U mojim očima sjaj, na licu osmijeh, u srcu molitva: moj Isuse! Želim uvijek biti Dijete kao Ti! Marija i Franjo gledajući nas tiho zbore: to je tako lijepo, blagoslovljeno, teško i lako. Put je jednostavan, uzak i širok, kratak i dug: treba živjeti Evanđelje! U svakom danu i na svakom mjestu biti dobar čovjek!

            Isus govori: svaki je moj dan jednostavan i poseban, neponovljiv, kao i tvoj. Moja je obitelj kao i Tvoja, moji prijatelji kao i tvoji. Tvoji i moji dani prepleteni u Vječnosti, naše obitelji u Božjoj obitelji, naši prijatelji Božji prijatelji. Svima nama dobri Otac nebeski dariva blagoslov života koji vodi u Život. Sva Gospodnja stvorenja u ljepoti jednostavnosti zahvalno blagoslivljaju Stvoritelja ponizno se klanjajući Darivatelju vječne Ljubavi. Sestro i brate, moji prijatelji! S vama i zbog vas hodočastim dolinama i vrhuncima zemlje u Nebo. Zajedno pjevamo i plačemo, zahvaljujemo i molimo, uvijek pričamo o Ljubavi i živimo za Ljubav, činimo mir i širimo dobro. I da, da si sa mnom i ja s tobom, trebamo biti s bratom čovjekom, s braćom ljudima, prvenstveno s osobama s kojima i među kojima živimo. Moje djetinjstvo i odrastanje, moj poziv i poslanje živim s obitelji, braćom i sestrama, prijateljima.

            Slušam Isusa. Živim s Isusom. Rastem, premještamo brda. Radost više raduje, bol manje boli, sreća neopisiva, trenutak upisan u Vječnost, a Vječnost živim ovdje i sada. Isus sa mnom diše i piše, moje srce u Njegovom srcu, Njegovo srce kuca za mene, udomljeni u Bogu Ocu s braćom ljudima, bratom svijetom i svemirom. Marija i Franjo se raduju našem zajedništvu. Isusova ljubav pročišćuje moju ljubav, Isusova nada snaži moju nadu. S Isusom, u Bogu, sve je moguće. S Manjim bratom Franjom kličem: Bog moj i sve moje! i plačem što Ljubav nije ljubljena!, pogotovo u danima sličnim kao jaje jajetu i različitim kao sestra noć i brat dan.

            Sestra noć ispunjena mirom i nespokojem, sigurnošću i sumnjama, ogrnuta plaštem zvijezda i hladnoće, toplom posteljom i vlažnim tlima siromaha, snovima koji se pamte i zaboravljaju, i brat dan oblačan i vedar, topao i hladan, nasmiješen i tmuran, odjenut krvlju, jaucima i smrću nevinih, molitvama ucviljenih, grubošću jakih, silom moćnih, zahvalnošću malenih, nježnošću i pažnjom dobrih osoba koje tiho nesebičnim sebedarjem brišu suze s lica brata čovjek i majke zemlje. Svaka misao, želja, riječ, djelo, život dobrih ljudi je svjedočanstvo za Ljubav. Isus, Marija, Franjo, sve dobre osobe, i mi, smo svjedoci Božje ljubavi među ljudima, u Njihovim i našim životima i danima su došašće i korizma, Božić i Uskrs! Nama ne trebaju svjetla pozornice, pljesak publike i dodjela nagrada da s Gospodinom mijenjamo sebe mijenjajući svijet, da nam svaki dan bude što i jest: poseban Božji blagoslov, dar!

            S Isusom zahvaljujem na svakom danu: posebnom Božjem blagoslovu, daru, prilici i mogućnosti biti čovjek koji ljubi i koji je ljubljen, koji oprašta, griješi i moli za oprost, kojemu je Gospodin Put, Istina i Život, u svemu stvorenom gleda Stvoritelja i u bratu čovjeku vidi brata Isusa. S Asiškim siromahom uživam u raskoši siromaštva, slobodi poslušnosti i žarko molim Boga za čisto srce kao betlehemskom Djetetu i Isusu iz Nazareta. Marija i Franjo svojim molitvama i životom podupiru moje molitve i moj život u Bogu i s Bogom, s braćom ljudima. Bog meni, kao i Njima, dariva obitelj i braću, svaki dah i tren ispunjava obiljem svoje milosti i milosrđa, darivanjima i primanjima Božje i ljudske bliskosti.

            Ljerka Mikić, OFS

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo