Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

WhatsApp Image 2023 05 04 at 18.24.42

 

Volim cvijeće, radost, život, ljude i Boga. Ljude mogu voljeti bez Boga, ali Boga ne mogu voljeti bez ljudi, jer je u svakom čovjeku Božje lice, Božji pečat. Božja zapovijed ljubavi me uči da ljubiti Boga znači ljubiti brata čovjeka s kojim, pored kojeg i za kojeg živim, i koji mi je darovan. Služiti Bogu znači služiti bratu čovjeku.

Isus, Marija i Franjo s ljubavlju žive zapovijedi ljubavi i služeći braći ljudima služe Gospodinu Bogu. Želim kao i oni biti velik u malenosti služenja i svojim životom kao braća Isus i Franjo, Majka Marija i majka priroda svjedočiti Gospodinovo Uskrsnuće, dopustiti cvijeću, radosti i životu da svojim postojanjem hvale, slave, časte i blagoslivljaju Gospodina Boga koji nam dariva Uskrs. Živimo li blagoslov Uskrsa? Cvjeta li u nama nada? Miriše li ljubav? Jača, raste i umnaža li se naša vjera? Jesam li sijač dobrih djela? Nebeski i zemaljski roditelji primjerom svog života me potiču biti dobar čovjek. Na svoj i njihov način slijedim svoje i njihove ceste. Sretni su i radosni što živim u slobodi ljubljenog Božjeg djeteta. Sretan sam i radostan što s braćom drvećem i sestrama pticama, bratom zrakom i sestrom vodom, i svim Gospodnjim stvorenjima, veselo služim braći ljudima: svi zajedno svjedočimo Isusovo i naše Uskrsnuće!
 
Posebno bitne i bliske osobe mi životom svjedoče, usnama, srcem, dušom i tišinom kliču: Gospodin je uskrsnuo! Gospodin je živ! Zajedno smo u Galileji, na zemaljskim brdima i dolinama, i u Domu dobrog Oca nebeskog. U radosti kroz sve dane životom slavimo Isusovo Uskrsnuće. Molimo te, raduj se s nama. Želimo da je tvoj, kao i naš, život Uskrs! Uskrs je, kao došašće i Božić, Maslinska gora i Veliki petak, blagoslovljena svakidašnjica naših životnih postaja i hodočašća iz vječnosti u Vječnost. S osmijehom na licu u vječnoj Svjetlosti sretni i zagrljeni moje posebno bliske osobe i naš uskrsli Gospodin - blagoslov Uskrsa! Njihov mir ispunjava moje biće: osjećam Mir!
 
Dragi prijatelju! Možda se pitaš zašto ove misli, osjećaji, riječi!? Mogu reći da slijedim Nadahnuće, osjećam blizinu i bliskost Neba i zemlje, svaki dan i tren se rađam, živim, umirem i uskrsavam, kao i Ti, u Gospodinu i s Gospodinom, Gospodin me, kao i Tebe, potiče činiti dobro. U blagoslovljenoj običnosti od Boga darovanih dana Gospodin sa mnom i braćom ljudima plete predivne vijence molitve zahvalnosti i dobrih djela.
 
U meka platna naših sebedarja su posebno nježno i čvrsto utkane naše predrage majke: Gospodinova i moja Majka Marija, moja i Gospodinova mama Mara: svaka je naša mama Božjom milosti Isusova mama, kao što je Isusova Majka Marija Božjom ljubavlju naša Majka – neprocjenjiv Božji dar svakom i svima! Bože! Hvala Ti na mojoj i svakoj mami i svim mamama! Moje predobre majke i svaka majko: hvala Vam što ste majke – mame! Svaki je dan naših života Božji i Vaš, majčin, dan, i dan naših dobrih tata: Vi ste osobe koje mi s Isusom i Franjom životom govore: Gospodin je uskrsnuo, slijedi Ga, s Njim je svaki dan i tren Uskrs; i mi smo tomu radosni svjedoci – dijete, budi, i ti! Pažljivo i ustrajno zajedno pletimo vijence sv. Krunice darivajući jedni druge Božjim blagoslovom u djelotvornoj vjeri, nadi i ljubavi.
 
Dobri čovječe! Slijedimo Riječ Gospodnju, živimo evanđelje kao Isus, Marija i Franjo. Ljubeći Boga iznad svih i svega, i bližnjega svoga kao samoga sebe svakodnevno svjedočimo Gospodinovo Uskrsnuće u osekama i plimama, tišinama i olujama, oazama i pustinjama, vjeri i sumnjama, osamljenostima i susretima, svjetlosti i tami, patnji i boli, križevima i umiranjima, neprestano iznova uskrsavamo s Kristom, zajedno s Njim sebi i drugima na zemlji otvaramo vrata Neba.
 
Volim Boga i brata čovjeka, majku prirodu i sebe: Gospodin me uči ljubiti Ljubav, sestre i braću – sva Božja stvorenja! Ispunjavaju me vjera, ljubav, nada, sreća, tuga, bol… Moj život u iščekivanju veselja Božića, patnji i sjeni križa, radosti i Svjetlosti Uskrsa. Miriše mraz i inje, ruže u snijegu i svibnju, ljiljani i lipe, trava i kamen, maslina i pšenica, kruh i vino. U susretima s Bogom, braćom ljudima, životom i svemirom, sestricom smrti i bratom Nebom, majkom zemljom i samima sobom, u srcu, mislima, riječima i djelima je Uskrsnuće Uskrsa i Uskrs Uskrsnuća!
 
Ljerka Mikić, OFS
logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo