Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

WhatsApp Image 2023 04 08 at 13.53.38

Uvodna molitva:

    Brate! Prijatelju! Čovječe! Živ sam! Uskrsnuo! Pođi sa mnom putem Svjetla da svjedočimo Ljubav u Radosti!

    Moj ljubljeni Gospodine Isuse Kriste, brate i prijatelju! Hvala Ti što zajedno na putu muke, smrti i uskrsnuća dijelimo bol i umnažamo Radost novog Života.

 

Prva postaja: Isus uskrsnuo od mrtvih

    Čovječe! Na mom grobu brat anđeo svjedoči da sam uskrsnuo. Poslije muke i smrti novi Život. Moj prazan grob otvara tebi i meni vrata Neba. Prijatelju! U mom si uskrsnuću, u mojoj pobjedi nad smrću. Vjeruj i znaj: smrti više nema, smrt je mrtva, Život je živ!
   Gospodine! Zbunjen sam. Bijah Ti blizu i daleko u muci i smrti, još uvijek boli i plaši naš, Tvoj i moj, križ, naša, Tvoja i moja smrt. Braća anđeli i sestre žene kliču: Isus je uskrsnuo! Aleluja Želim vjerovati da si živ i da živim u Tebi i Ti sa mnom.
    Uskrsnuli Isuse! Hvala Ti što si uskrsnuo! Molim Te, umnoži i blagoslovi moju vjeru!

 

Druga postaja: Isusovi učenici dolaze na prazan grob

    Brate! Drago mi je da si i ti s braćom na mom grobu koji je prazan, kamen odvaljen, povoji složeni, umjesto tame – Svjetlo! Zora kao dan! Sretan sam što te vidim, znam da me ljubiš i da ti nedostajem. Tu sam i ostajem s tobom zauvijek.

    Gospodine! Dođoh jer Te ljubim i trebam kao zrak. Tužan sam, iznenađen, uplašen i sretan; ćutim Tvoju blizinu, otvaraš mi oči vjere i srca: gledam kako posijano sjeme rodi stostruko. Prihvaćam Božji blagoslov, dar!
    Uskrsnuli Isuse! Hvala Ti što što s Tobom uskrsavam i što ću jednom s Tobom zauvijek uskrsnuti!

  

Treća postaja: Uskrsnuli Isus ukazuje se Mariji Magdaleni

    Sestro! Brate! Zovem te, kao Mariju Magdalenu, tvojim imenom. Ne boj se, ne plači; to sam ja, tvoj gospodin, prijatelj i učitelj Isus! Hvala ti što si došao i molim te idi, kaži sestrama, braći i cijelom svijetu da sam živ. Budi navjestitelj mog uskrsnuća do na kraj zemlje i u sve vijeke.
    Učitelju! Hvala Ti na susretu, iako mislim da nisam dostajan susreta. Još jednom pokazuješ da sam Tvoje milje, moje ime na Tvojim usnama pjesma, Tvoje Srce u mom i moje u Tvom Srcu raj. S Tobom idem braći ljudima svjedočiti da si živ, uskrsnuo, da sam te vidjela i da te gledam.
    Uskrsnuli Isuse! Hvala Ti na osobnom susretu i poslanju da svakom i svima svjedočim Tvoje i naše uskrsnuće!
 
 

Četvrta postaja: Uskrsnuli Isus s učenicima putuje u Emaus

    Prijatelju! Drago mi je da si s prijateljima na putu u Emaus, dio puta idem s vama. Želim odagnati vašu tugu, zabrinutost, strah. Svaki od vas mi je poseban. Pričam svakom i svima o spasenju, o sebi, dan pri kraju, sunce zalazi, naša srca na Putu, slušam njihove otkucaje.
    Gospodine! S prijateljima dijelim tugu, umnažam nadu. Tvoja nam nazočnost godi, u Tvojim očima sjaj, u mojim venama toplina, Tvoje riječi odagnaju sumnje, bistre se misli, put kratak i dug. Stranac postaje prijatelj, želim Ti biti prijatelj.
    Uskrsnuli Isuse! Hvala Ti na putovanju u Emaus i na prijateljstvu koje upravlja misli i korake put Neba i što duša i srce na cesti spasa traži i nalazi Gospodina Boga.
 
 

Peta postaja: Uskrsnuli Isus objavljuje se u lomljenju kruha

    Brate! Braćo! Dan i put bijahu dugi, umor, neizvjesnost. Vrijeme za večeru, pripremljen stol, blagovanje kruha, okrepa tijela. S ljubavlju vas gledam i dijeleći blagoslivljajući umnažam darovani kruh. U vašim očima vidim da znate da sam ja, Isus. Zahvalan i sretan idem dalje, sestrama i braći. Sestra noć kao brat dan, sestra večer kao brat jutro, blagoslovljeni kruh blagovan u Ljubavi.
    Gospodine! Usamljeni smo, tužni, s pepelom nade i malo vjere, ljubav umorna, sve snage pri kraju. Večer je s tobom svitanje jutra, Tvoje lomljenje kruha otvara oči i krijepi duh, dušu i tijelo, cijelo biće trepereći kliče: Gospodin je sa mnom, Gospodin je s nama, Gospodin je živ!
    Uskrsnuli Isuse! Hvala Ti na lomljenju i blagovanju kruha za ovozemaljski i vječni život i molim Te da jedni drugima budemo dobri kao kruh.
 
 
Šesta postaja: Uskrsnuli Isus ukazuje se učenicima
 
    Braćo! Brate! Dolazim među vas želeći vam mir, ne bojte se! Dodirnete me i vidite da sam to ja: uskrsnuli Gospodin s ožiljcima rana. Otvorite srca: dopustite sebi pruženu milost i priliku živjeti darovanu vjeru. U vjeri ćete me susretati u darovanoj braći ljudima, tada je na ispitu vaša ljubav na djelu.
    Gospodine! Često je naša vjera slaba, nemam povjerenje u Tebe i Tvoje darove, a Ti mi uvijek darivaš mir. Gledam Te u svjetlu Uskrsa s ranama spasenja. Osjećam radost i stid, blagoslov i bol. Moja braća sa mnom dijele i umnažaju misli i osjećaje, svi zajedno u Tvom zagrljaju Ljubavi.
    Uskrsnuli Isuse! Hvala Ti što si braći Brat i Spasitelj i molim Te da Te prepoznamo u svakom bratu i svemu stvorenom.
 
 

Sedma postaja: Uskrsnuli Isus daje vlast otpuštanja grijeha

    Moja braćo! Moji učenici! Moj učeniku! U zatvoren prostor vašeg doma, života i srca dolazim u sredinu donoseći mir i šaljući vas na beskrajna prostranstva zemlje i svijeta da uz pomoć Duha Svetoga širite mir i otpuštate grijehe. S vama sam na Putu Istine i Života.
    Spasitelju! S Tobom sam jak u svojoj slabosti. Želim otpuštati grijehe kako ih Ti otpuštaš da bude kako na nebu tako i na zemlji. Zemlja po Tvom milosrđu i želji treba biti predvorje Raja, zahvaljujući nama ljudima suzna je dolina. Molim Te da su ljudi i zemlji Tvoja predraga svojina i baština.
    Uskrsnuli Isuse! Hvala Ti na otpuštanju grijeha i molim Te da svi živimo kao ljubljena djeca dobrog Oca nebeskog!
 
 
Osma postaja: Uskrsnuli Isus utvrđuje vjeru Tome apostola
 
    Brate! Prijatelji! Svatko je od vas više ili manje Toma apostol. Svaki čovjek treba, traži i želi dokaz, shvaćam vas jer sam Čovjek, zato utvrđujem Tominu vjeru. Ja i Toma smo sretni dok on svoju vjeru potvrđuje tvrdnjom: Bog moj i sve moje! Tako smo zauvijek udomljeni jedan u drugome; udomi se i ti zajedno sa mnom i s Tomom.
    Gospodine! Sumnje su kao oblaci na nebu, a Ti si Sunce koje tjera oblake. Prepoznajem se u apostolu Tomi i zahvaljujem Ti što imaš sa mnom strpljenja, nježnosti, razumijevanja. Želim razumjeti braću ljude kao što Ti prihvaćaš i razumiješ mene i s vama živjeti Svjetlost života.
    Uskrsnuli Isuse! Hvala Ti što utvrđuješ moju vjeru kao vjeru Tome apostola, molim Te da zajedno s njim zdušno životom kličem: Bog moj i sve moje!
 
 

Deveta postaja: Uskrsnuli Isus susreće svoje učenike na Tiberijadskom jezeru

    Prijatelji! Brate! Dolazim svima i svakom osobno na životne lađe uspavanih jezera i valovitih mora, u oluje i tišine vaših pustinja i oaza pozivajući i potičući vas da slušate i poslušate Božji glas i vršite Božju volju jer ćete biti dionici obilnog Božjeg blagoslova koji vam otvara oči da vidite svoga Gospodina – mene.
    Gospodine! U našoj smo svakidašnjici kao učenici često slijepi i gluhi, umorni i razočarani, s premalo vjere, nade i ljubavi. Treba nam Tvoja bliskost i blizina da s povjerenjem i bez straha hodamo po vodi, dolinama i planinama suza i sunca bacajući mreže na putu u Nebo.
    Uskrsnuli Isuse! Hvala Ti na neprestanim susretima u blagoslovljenoj običnosti svakidašnjih dana i što obale i oceane naših života darivaš blagoslovima Božje riječi i ljubavi!
 
 

Deseta postaja: Uskrsnuli Isus apostolu Petru daje vodstvo u ljubavi

    Prijatelju! Gledajući te u oči pitam tebe kao i Petra: ljubiš li me? Želim i trebam tvoju posebnu ljubav jer si mi poseban, vrijedan, neponovljiv. Ljubav tvojih misli, riječi, želja, djela, srca… treba u zahvalnosti i poniznosti služiti Gospodinu Bogu u braći ljudima. Velik u malenosti služenja budi prvi u djelima ljubavi.
    Gospodine! Znaš da Te ljubim kao Petar i da me kao Petra bole moje izdaje, greške i grijesi učinjeni Tebi i braći ljudima. Čovjek sam grešan i slab. Tvoja mi ljubav dariva milost i snagu nježnosti ljubiti Tebe i brata čovjeka.
    Uskrsnuli Isuse! Hvala Ti što me ljubiš kao Petra i želiš da kao Petar ljubim Tebe ljubeći braću ljude!
 
 

Jedanaesta postaja: Uskrsnuli Isus učenicima povjerava sveopće poslanje

    Moja braćo, moji učenici! Ostajem s vama u sve dane – do svršetka svijeta. Ljubav i vlast koju mi dariva dobri Otac nebeski darivam vama da je darivate svim ljudima i svim narodima, da svi budu kršteni u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i vrše Božju volju. Budite svjedoci Božje ljubavi među ljudima.
    Gospodine! Tvoja je želja, Tvoje su riječi i djela naš spas. Ti si naš Spasitelj i Otkupitelj, naš Prijatelj! Tvoja je sreća naše dobro, naša radost živjeti Božje zapovijedi ljubavi, biti radosni svjedoci Radosne vijesti.
    Uskrsnuli Isuse! Hvala Ti što smo i mi Tvoji učenici s kojima si uvijek i svuda i povjeravaš nam zvanje i poslanje biti graditelji dobra i širitelji mira.
 
 

Dvanaesta postaja: Uskrsnuli Isus uzlazi na Nebo

    Braćo! Prijatelji! Bijaše muka, smrt i Uskrsnuće. Vrijeme je za Uzašašće, uzlazim u Nebo, vraćam se Ocu i ostajem s vama. Ne bojte se, niste sami. S vama sam u darovanim danima hodočašća zemaljskim postajama života i čekam vas u vječnoj Domovini.
    Gospodine! Gledamo Te gdje uzlaziš na Nebo, Ti si Sunce iznad oblaka. Želimo poći s Tobom, ali znamo da želiš da ovdje na zemlji gradimo Božje kraljevstvo za svakog čovjeka i sve ljude i da kada ponovno dođeš, zemlja kao Nebo, bude Raj.
    Uskrsnuli Isuse! Hvala Ti na Uskrsnuću i Uzašašću i što nas zoveš, pratiš, čuvaš, blagoslivljaš i čekaš zagrljajima Ljubavi!
 
 

Trinaesta postaja: Apostoli s Marijom čekaju silazak Duha Svetoga

    Braćo! Tjelesnim sam očima nevidljiv, a opet vidljiv: u svakome sam i u svima, osjećate moju bliskost i blizinu, moju nazočnost. Posebno me gleda i osjeća moja i vaša Majka Marija. Zajedno s njom u molitvama zahvalnosti i budnom čekanju želim vam otvoriti oči srca i vjere da budete ustrajni i hrabri na Putu Istine i Života.
    Gospodine! Ne vidimo Te, ali osjećamo Tvoju ljubav i blizinu. Gledamo Te u majci prirodi, braći čovjeku i suncu, sestrama zemlji i vatri. Živimo s Tobom i od Tebe u bratu zraku i sestri vodi, kao Marija i apostoli molimo i čekamo da nam snaga Duha Svetoga dariva plodove Ljubavi.
    Uskrsnuli Isuse! Hvala Ti što smo Tvoja predraga braća i ljubljena djeca dobrog Oca nebeskog, Majke Marije i Majke Crkve i što nas blagoslivljate svetim znakom križa u svjetlu Uskrsa!
 
 
Četrnaesta postaja: Uskrsnuli Isus učenicima šalje obećana Duha Svetoga
 
    Braćo! Šaljem vam Duha Svetoga! Sretan sam i zahvalan Bogu Ocu i vama što darivajući primate i primajući darivate obilje Božje milosti koja se razlijeva u i po Duhu Svetome. Hvala Duhu Svetome što čuva, prati i blagoslivlja u Ocu i Sinu, što je vječna Ljubav u jedinstvu Oca i Sina koji s Duhom Svetim blagoslivljaju građane Neba i hodočasnike zemlje!
    Gospodine! Tvoji smo učenici, prijatelji, braća, međusobno braća i sestre. Svatko osobno i svi zajedno u zagrljaju svete Majke Crkve ispunjeni Duhom Svetim cijelom svijetu po svoj zemlji životom naviještamo Evanđelje koristeći riječi kada je potrebno. Daj da budemo osobe dobre volje koje s ljubavlju obnavljaju lice zemlje i poniznošću otvaraju vrata Neba. S Tobom, moj Bože, živeći na zemlji osvajam vječni Raj.
    Uskrsnuli Isuse! Hvala Ti što meni, učenicima, prijateljima i braći darivaš blagoslove Duha Svetoga i umnažaš Njegove plodove da srdačno i zdušno kličemo: Bog moj i sve moje!
 
 
Završna molitva:
 
    Brate! Tvoj križ u mojem križu! Tvoj Uskrs u mojem Uskrsnuću, Ti u meni i ja u Tebi. U nama s ljubavlju raste i cvjeta novi Život, zajedno idemo putem Svjetla živeći Vazam, moje i tvoje Uskrsnuće! Braćo i prijatelji! Sretan nam Uskrs! Aleluja! Aleluja!
    Gospodine! S Tobom je blagoslovljeno ići Putem Istine i Života, dijeliti tugu i umnažati sreću, živjeti djelotvornu vjeru, nadu i ljubav. U vremenima sjetve i žetve, u pustinjama i oazama, tišini i buci, nemirima i spokoju, uvijek i svuda, svakome i svima, vidjeti i ljubiti Ljubav koja nije ljubljena. Dopustimo da nas ljubi Ljubav u Radosti, budimo djeca Svjetla.
    Uskrsnuli Isuse! Hvala Ti na Uskrsu! Tebi i sebi, sestrama i braći, i svim Gospodnjim stvorenjima želim i molim sretan Uskrs! Aleluja! Aleluja!
 
Ljerka Mikić, OFS
logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo