Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

IMG 20221224 WA0020

 

Božić! Isusov rođendan! Za manjeg brata Franju blagdan nad blagdanima; za nas!? Bog želi i hoće da je na Božić i svaki dan našeg života svim na zemlji mir, veselje, jer Svemir kliče: budi polag Božje volje, to sad Nebo navješćuje i glas s Neba potvrđuje! Jesmo li vršitelji Božje ili svoje volje? Kako i s kim slavimo Božić?

Zahvaljujući dobrim pripremama kroz vrijeme došašća siromašak iz Asiza zajedno s Djetetom Isusom, Marijom, Josipom, sestrama i braćom, radosno slavi Isusovo rođenje. Toma Čelanski piše: Pripremljene su jaslice, donesena je slama, dovedeni su vol i magarac. Čast se ondje iskazivala jednostavnosti, uzvisivalo se siromaštvo, preporučivala se poniznost, a Greccio kao da postade novi Betlehem. Noć, rasvijetljena poput dana, bijaše ugodna i ljudima i životinjama. Pristiže narod i novom se radošću raduje novom otajstvu. Šuma odjekuje glasovima, a na zanosno klicanje odgovaraju stijene. Braća pjevaju, dužnu hvalu Gospodinu daju, i svu noć odjekuje zanosno klicanje. Svetac Božji stoji pred jaslama, od silnog ganuća uzdiše. Jasle su oltar gdje se služi svečana Misa; u neočekivanoj utjesi uživa svećenik. Svetac Božji oblači levitsku odjeću, jer bijaše đakon, i zvonkim glasom pjeva evanđelje. A njegov glas! Glas je to neodoljiv, glas jasan, glas sladak, glas, zvonak! Sve poziva na najveću nagradu. Zatim propovijeda okupljenom narodu. Njegove riječi o rođenju siromašnoga Kralja u malom gradu Betlehemu teku poput meda. A često je, kad je htio izgovoriti presveto ime ISUS, govorio silnim žarom. Nazivao ga je betlehemskim Djetešcem, a ime BETLEHEM izgovarao je poput ovce koja bleji. Usta su mu bila ispunjena glasom, ali još više slatkim osjećajima. Kad bi spominjao betlehemsko Djetešce ili izgovarao ime ISUS, sve bi oblizivao usne, jer je sretnim nepcem kušao i gutao slatkoću ove riječi. Franjo zdušno slavi i živi Božju ljubav. Ljubeći Dijete i Gospodina Isusa ljubi Boga i brata čovjeka i sva Božja stvorenja. Franjin je Božić i život ponizno služenje Bogu u braći ljudima. Kakav je naš Božić i život? Kakvi smo ljudi? Kakav sam čovjek prema Bogu i čovjeku? 

Dani su Božića vrijeme radosti, slavlja, preispitivanja, darovane prilike i mogućnosti za mijenjati se na bolje. Pozvani smo i poslani biti svjedoci Božje ljubavi među ljudima? Činimo li tako? Božić je od Boga darovana prilika i blagoslov za nesebično sebedarje Bogu i bratu čovjeku. Primjer i uzor kako trebamo živjeti Božje zapovijedi ljubavi su nam Sveta Obitelj i sv. Franjo, i mnoge dobre osobe. Želimo i hoćemo li prihvatiti nebesko Dijete u bratu čovjeku koji živi s nama i pored nas? Dijete Isus čeka nas, kao i Franju, raširenih ruku, Franjo Isusa cjeliva, grli, uzima u naručje, blagoslivlja. Isus i Franjo, Josip, Marija, pastiri, magarci, sestre i braća sretni i blagoslovljeni, veliki u malenosti služenja, slave Isusovo rođenje. Jesmo li među njima i s njima? Jesu li oni s nama na proslavi Isusovog rođendana? 

Manji brate Franjo! Molim Te! Uči i potiči nas, svoju braću i sestre, sinove i kćeri, da s Tobom kao Ti ljubimo betlehemsko Djetešce i plačemo što Ljubav nije ljubljena. Mi, članovi Isusove i Tvoje obitelji, ljubljena Božja djeca, trebamo biti graditelji mira i dobra, pomagati potrebne, ljubiti i opraštati, vjerno i radosno živjeti Radosnu vijest. Raširene ruke Isusa na jaslicama i Krista na Križu zovu mene i Tebe, dragi prijatelju. Hoćemo li doći? Što ćemo reći? Što darivamo Slavljeniku? Franjo Isusu dariva sebe, Isus Franji i nama dariva zagrljaje Neba i braću, obitelj; dopustimo sebi i svima živjeti u zagrljajima Ljubavi.

Uvijek kada činimo dobro, radimo pošteno, volimo svoju obitelj, u susretima s djecom i osobama zlatne dobi, strancima i prijateljima, bolesnima i zdravima, sretnima i tužnima, napuštenima i zaboravljenima, siromašnima i bogatima, u vodi i zraku, vatri i vjetru, pticama i oblacima, planinama i dolinama, cvijeću i pčelama, mravima i vukovima, borovima i brezama, snijegu i ledu, u svakom i svima je Božje lice i Božji pečat ljubavi, bliskost i blizina Neba i zemlje – Božić!

Osmijeh Djeteta i pogled s Križa nam govori: volim Te i ljubim čovječe i brate!

Moj Isuse, Brate, Prijatelju!!! I ja Tebe volim i ljubim! Želim i hoću s Tobom živjeti i vršiti Božju volju. Božja je želja i volja da sam dobra osoba i da s Tobom i svim ljudima u Nebu i na zemlji, i sa svim Gospodnjim stvorenjima, slavim Tvoj rođendan – Božić!

Predragi Isuse! Želim Ti sretan rođendan i zahvaljujem na Ljubavi, Ljubavi moja!

Gospodine Bože! Tebi, svim građanima Neba i hodočasnicima zemlje želim čestit Božić i sveto Isusovo porođenje i blagoslovljenu novu 2023. godinu!

 

Ljerka Mikić, OFS

 

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo