Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

IMG 20221004 WA0023

Plodovi Božje milosti

 

    Moj dobri i dragi brate i prijatelju Franjo!

Evo me opet tu, kraj Tebe, a znaš da nikada nisam niti otišao; ili jesam!? Bježeći od sebe i svoje sjene, svojih nadanja, želja, strahova i misli, svog života odjevenog haljinama raskošne ispraznosti i bijedne raskoši bogatstva, od ljudi zbog kojih sam plakao bez suza i smijao se bez osmijeha, od svijeta koji mi bijaše kazna, ropstvo i tamnica, od samoće u okovima napuštenosti. U svim usponima i padovima, molitvama i posrtajima, ranjenostima i klonućima, nicanjima i cvjetanjima, sa mnom bijaše i jeste Isus i Ti; svaka je Tvoja misao, svako djelo i svaki korak u Gospodinu i s Gospodinom. Gospodin je Tvoj i moj prijatelj, brat i Spasitelj.

    Isuse i Franjo! Sretan sam i tužan, radostan i žalostan, grešan čovjek, jak u svojoj slabosti. Kajem se za greške i grijehe, loša djela i sve propuste, molim za oprost i zahvaljujem na ljubavi! Volim Vas i ljubim, možda ne kao Vi mene, ali najviše što mogu i znam; Svjetlo ste mog života i moje duše, otkucaji mog srca, svaki moj dah. U mojim svitanjima i sutonima moje ste Sunce iznad oblaka. Moj Isuse! Moj Asiški siromahu! Božjom ljubavlju blagoslivljajte svog nedostojnog slugu i najbjednijeg brata, mene, da u poniznosti i čistoći srca služim Bogu u braći ljudima. S Vama i uz Vašu pomoć želim, mogu i hoću biti radosni svjedok Radosne vijesti.    Moja ljubljena braćo! Moji najbolji prijatelji! Toliko toga Vam želim reći i još više čuti od Vas. Pričajte mi o Bogu, sebi, vjeri, nadi, ljubavi, služenju... Pričajte mi o vašem susretima i o susretu sa mnom, bijednim crvom. Prije Vas, sam sebi i drugima, bijah brat vuk i brat gubavac, s Vama sam ljubljeno Božje dijete, čovjek s dostojanstvom. 

Isuse! Pričaj mi o Franji. Gdje, kako, kada i koliko dugo Te tražio? Koliko Te radovala njegova radost i boljela njegova bol? Kako Ti povjerava braću koju mu darivaš i kako Te usrdno moli za mene i moje obraćenje, moj spas? Koji Ti je najdraži susret s Tvojim glasnikom? Sjećaš li se susreta s Franjom u Betlehemu, u Grecciu, na La Verni? Kako s Tobom nosi Tvoj, svoj i naš križ, kako se štitite bratskim zagrljajem? Je li i Tebi kao Franji draga Porcijunkula? Pričaj mi o bratu iz Asiza, brate iz Nazareta! 

    Franjo! Pričaj mi o Isusu! Pamtiš li oči djeteta Isusa, raspetog i uskrslog Krista? Osjećaš li mekoću i tvrdoću jaslica, križa i groba? Jeste li razgovarali o sestrici smrti i bratu novom životu, o blagoslovljenom životu u suznoj dolini i rođendanu za Nebo? Slavite li Vaše zemaljske i nebeske rođendane? Jesu li Vam uzvanici anđeli, ptice, dobri ljudi, svemir? Priča li Ti o zori uskrsnog jutra i o susretima s majkom? Plačete li zajedno što Ljubav nije ljubljena i radujete li se povratku svakog izgubljenog sina? Pričaj mi o Božjem sinu, sine Pike i Petra Bernardonea, ponosu umbrijske doline i revni sljedbeniče Isusa Krista!

    Isuse i Franjo! Pričajte mi o meni! Trebam i želim čuti Vaš glas. Vaše riječi ohrabrenja i kritike, potpore i savjeta su za moje dobro, Vaša je misija i želja moja vječna sreća. Svim srcem i svom dušom želim vršiti Božju volju i vašu želju. Zato, kao Ti, Franjo, pitam Isusa: Gospodine! Što želiš da učinim?

    Susret oči u oči, pogled dug. Tišina! Mir! 

Drago dijete! Budi svjedok Božje ljubavi među ljudima, budi anđeo na zemlji, trubadur kao Franjo! Svojom ljubavlju zagrli brata čovjeka i cijeli svijet. Daruj svakom darovanom danu i stvorenju priliku da ti budu braća i prijatelji, ti svakom i svima budi brat i prijatelj, blagoslov. Budi velik u malenosti služenja da brat život može darivati obilne plodove Božje milosti s obje strane modre rijeke.         

    Isuse i Franjo! Vaša i moja cesta na Putu Istine i Života.

    Isuse! Hvala Ti na Franji!

    Franjo! Hvala Ti što s tobom slijedim Isusa i što će mi jednog dana, kao i Tebi, sestrica smrt biti prijelaz u vječni život, u zagrljaj dobrog Oca nebeskog gdje ću uživati u Božjem miru gledajući vječnu Svjetlost i s građanima Neba blagoslivljajući Gospodina slaviti zemaljske i nebeske rođendane braće ljudi.

    Moj dobri i dragi brate i prijatelju Franjo!

    Zajedno s Ocem nebeskim, Isusom i Marijom, sestrama i braćom želim Ti sretan i blagoslovljen rođendan za Nebo, i molim Te: moli za nas!

    Uzore poniznosti i primjere krotkosti!

    Voli Te i ljubi, zahvaljuje i pozdravlja, mir i dobro Ti želi Tvoj ljubljeni i grešni prijatelj i brat, najmanji od najmanjih!

          

    Ljerka Mikić, OFS

     

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo