Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

radost

Očisti nas, Oče, svojim zagrljajem u smiraj ovoga dana. Nosimo u sebi toliko toga što je, ne samo prašnjavo od puta, nego prljavo od grijeha, zloće, unutarnje nečistoće. Znamo da zajedništvo s tobom ne raste našim postignućima. Zajedništvo raste kad pred tebe stavimo svoje život, upravo ono što bismo radije da nestane i zbog čega se sramimo: prljave misli, motivacije, riječi i djela. Znamo da nas tako u slabosti i onome što posramljuje život, onome što nam smeta, što radije ne želimo vidjeti, … susreće neizmjerna Božja ljubav.

Ozdravi nas, Oče, krivih predodžbi u međusobnim odnosima, jer oni su slika života s tobom. Svi smo mi obilježeni odnosima koji se ne vide, ali ti vidiš! U tom pogledu susrećemo onoga kome je jasno tko stoji pred njim… Često smo iz naših međusobnih odnosa izašli povrijeđeni i to nas danas dovodi do nepovjerenja, osjećaja prevarenosti, izigranosti, razilaženja, netrpeljivosti, mržnje,… Naša gorka iskustva, razočarenja, nepravde, rane … bole i rađaju najčešće srdžbom, gnjevom, bijesom, ljutnjom. To nam uzima radost. Sprječava nas da budemo sretni. No, postoji i tisuću trenutaka u kojima ostajemo dotaknuti Božjom blizinom. Ti trenutci znak su da se susrećemo s nečim važnim. Podignimo, stoga, svoje glave, upravimo svoje oči prema Onome koji svojim blagim pogledom liječi naše međusobne odnose.

Započeti iznova i postati sretni možemo jedino ako se oslobodimo negativnoga i gorkoga u sebi. Radi se ovdje o polasku na put pomirenja, pomirenja sa sobom, svojom nutrinom, drugima, i s Bogom… Posvjestimo sebi ono čime se naša duša najčešće bavi. Jesu li to drugi? Obično jesu. To upućuje na naše nezacijeljene rane, na ono negativno u nama i to remeti naše odnose. Predati se Ocu nije događaj, nego stav. Takav put zahtjeva ustrajnost, uvijek iznova susretanje sa svojim slabostima, uvijek iznova ponizna molba: Primi me, Oče! Prihvaćam tvoju bezgraničnu ljubav koja svojom snagom prekriva moje nedostatke i poziva me da nanovo započnem, da prestanem gajiti negativne osjećaje, vrtjeti se neprestano oko njih, i da počnem blagoslivljati, čak i one koji su me povrijedili.

Osluhni Ga kako ti govori: Tu sam za tebe u svim situacijama. Tu sam kad se plašiš. Tu sam kad si sam. Tu sam kad misliš da dalje više ne ide. Tu sam kad više ne vidiš nikakva smisla. Tu sam kad sama sebe ne možeš podnijeti. Tu sam kad čezneš za nježnošću. Tu sam kad ti je teško odlučiti se. Tu sam kad trebaš biti jak, a osjećaš se slab. Tu sam kad se osjećaš preopterećen. Tu sam kao prijatelj koji te neće ostaviti na cjedilu. Tu sam… uvijek sam tu za tebe.

s. K. M.

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo