Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

USk2418

Ljudski život sastoji se od uspona i padova.

Svakome od nas je dan križ koji moramo nositi, probleme sa kojima se moramo boriti. Ponekad ti problemi budu preveliki, križ bude pretežak, ne možemo ga više nositi, nastojimo odustati, nadu počinjemo gubiti. No je li nada izgubljena?
Nakon smrti Isusa Krista zavladala je tišina. Njegovi učenici su se od straha sakrili jer su izgubili svoga Učitelja, svoga Pastira. Nisu mogli prihvatiti da je On mrtav, čovjek koji je tolika dobra učinio ljudima. Pravedan čovjek bijaše osuđen, čovjek koji je mnoga čuda učinio, bolesne ozdravljao, Lazara uzdigao iz mrtvih, čovjek koji opraštaše ljudima grijehe. Taj čovjek bijaše izdan od svoga učenika, bičevan, trnjem okrunjen, od svakoga napušten, od Petra zatajen. On bijaše sramotnom smrću na križ pribijen, sam između dvojice razbojnika. Taj dan tama se spustila nad zemljom, Sin Božji bijaše mrtav. Sva nada bila je izgubljena, bilo je svršeno. Zlo je mislilo kako je pobijedilo, zadalo šah-mat, ali nije. Sve to zbilo se na Veliki petak, najžalosniji dan, ali nedjelja je dolazila.
Nakon tri dana Krist je uskrsnuo, ustao je iz mrtvih. Svojom smrću pobijedio je smrt. Dug naše bijaše plaćen, naši grijesi bijahu oprošteni. I to sve zahvaljujući Isusu Kristu, žrtvenom Janjetu. Zbog Njega nam je dana druga mogućnost, zbog Njega smo slobodni, zbog Njega imamo život vječni. Ali zašto nam je dana druga mogućnost? Zašto je Isus podnio mučeničku smrt zbog nas ljudi, ljudi koji su ga izdali, osudili i ubili? Odgovor je: LJUBAV! Bičevanje, križni put, pribijanje na križ, sve to podnosio je Isus zbog ljubavi. Sin Božji htio je da mi živimo, da budemo u vječnom zajedništvu sa Njime. I na kraju ljubav je pobijedila.
Stoga čovječe zapamti ovaj dan, utisni ga u svoje srce. Kristovom smrću zemlja je dotakla Nebo, hramski zastor koji je dijelio čovjeka od Boga bijaše razderan, čovjeku je dan vječni život, život sa Bogom. Zlo je izgubilo, a nada bijaše obnovljena jer Ljubav je pobijedila. Sjeti se čovječe ove velike žrtve, ove ljubavi. Nikad nemoj zaboraviti, Isus Krist je živ, Bog nije mrtav, On je uskrsnuo. I zapamti nedjelju, jer nedjelja je najradosniji dan, dan kad si postao slobodan, dan kad je tvoj dug bio otplaćen, dan kad ti je oprošteno.

Marijan Mikolić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo