Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

72129179 487090142128277 5428696176603955200 nDana 01.10.2019. godine na prvi dan trodnevnice uoči blagdana svetoga Franje u Gučoj Gori je bilo zaista lijepo i svečano. Na svetu misu u 18 sati došlo je mnoštvo vjernika iz svih okolnih župa, a među njima je bilo i više od stotinu članova Franjevačkog svjetovnog reda iz Lašvanske doline.
 
Svečano misno slavlje predvodio je fra Davor Petrović, duhovni asistent područnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda Bosne Srebrene, a koncelebrirali su fra Drago Pranješ, gvardijan samostana Guča Gora, profesor fra Velimir Valjan,  fra Mijo Šuman, fra Ivan Lovrić, duhovni asistent OFS-a Vitez, fra Pero Vrebac, duhovni asistent OFS-a Nova Bila i don Anto Ledić, župnik iz Novog Travnika, inače zavjetovani član OFS-a.
 
U svojoj propovijedi je fra Davor potakao sve, a posebno one koji su se odazvali na poziv da slijede Krista po primjeru svetoga Franje da se ne boje i ne odustaju. Ništa što vrijedi ne dobija se lako i život bez patnje ne može proći, ali moramo znati da će dragi Bog svaku našu žrtvu učinjenu radi Kraljevstva Božijega nagraditi. Krist nam je primjer nebeske nagrade patnji proživljenih na zemlji i naše oči trebaju uvijek biti uprte u Njega.
 
Potom su počeli obredi zavjetovanja i primanja u Franjevački svjetovni red. Iz mjesnih bratstava OFS-a Guča Gora, Nova Bila, Novi Travnik i Vitez 9 sestara je primljeno u Franjevački svjetovni red, 17 braće i sestara je dalo svoje prve zavjete na godinu dana,  a 6 braće i sestara je dalo trajne zavjete. Molbe za prijem i zavjete je primio brat Marijan Begić, ministar područnog bratstva OFS-a Bosne Srebrene,  a u ime Crkve ih je potvrdio fra Davor Petrović. Slavlju su prisustvovali i Gordana Ljubos, područna doministra, Božo Klarić, područni povjerenik za Framu i Ivica Rajić, član područnog vijeća OFS-a BS. Svoj primljenoj i zavjetovanoj braći  poklonjeni su znak tau i krunica, a za novoprimljene i Pravilo OFS-a.  Uručen im je i triptih koji su ranije nabavili, a koji čine križ svetoga Damjana,  slike-životopisi svetoga Franje i svete Klare. Ovaj triptih na poklon od mjesnog bratstva OFS-a Nova Bila dobili su brat Marijan i fra Davor. Iskreno hvala!
 
Nakon gozbe za Stolom Gospodnjim, okupili smo se u samostanskoj dvorani za zajedničkim stolom da proslavimo ovaj važan dan. Vrijedne sestre i braća su pripremili i donijeli dosta hrane i pića, pa smo se okrijepili i zadržali u bratskom druženju i pjesmi.
 
Hvala gvardijanu fra Dragi Pranješu, svim svećenicima koji su učestvovali u ovom misnom slavlju, osobito mjesnim duhovnim asistentima OFS-a. Hvala članovima područnog vijeća OFS-a i svoj braći i sestrama iz mjesnih bratstava Bučići, Busovača, Dolac, Guča Gora, Nova Bila, Novi Travnik, Ovčarevo  i Vitez što su svojim prisustvom uveličali ovo slavlje. Hvala dragome Bogu i svetome Franji na ovom divnom danu, radosti bratskog susreta i franjevačkog zajedništva. Svoj primljenoj i zavjetovanoj braći i sestrama želimo obilje Božjeg blagoslova i da radosno žive franjevačku duhovnost!
 
 
Marijan Begić, OFS
 
 
 
logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo