Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Nc27219

U prostorijama Franjevačkog samostana u Visokom, od 22. do 24. 2. 2019. održan je Nacionalni seminar trajne formacije Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a). Pod geslom „Služite Gospodinu u veselju“ na seminaru je sudjelovalo šezdesetak članova Franjevačkog svjetovnog reda iz cijele Bosne i Hercegovine.

Seminar je započeo molitvom krunice i slavljenjem svete mise koju je predslavio fra Dane Karačić, nacionalni duhovni asistent OFS-a BiH uz koncelebraciju fra Franje Radmana, gvardijana samostana u Visokom i fra Zvonke Miličića, ravnatelja Gimnazije. Potom je program nastavljen pozdravima nacionalnog doministra b. Ivana Šekelje i fra Dane Karačića, nacionalnog duhovnog asistenta OFS-a BiH, te upoznavanjem sudionika seminara. Prvi dan seminara je završio molitvom Večernje i klanjanjem pred Presvetim.

nc27219a

Subota je bila dan predviđen za predavanja. U jutarnjem dijelu programa nakon molitve, predavanje je imao fra Dane Karačić koji je iznio kratku povijest papa u XX. stoljeću i njihov značaj za povijest Crkve pa samim tim i za Franjevački svjetovni red, a također se osvrnuo na važnost Franjevačkog svjetovnog reda u Crkvi.

Poslijepodne je predavanje imao fra Josip Ikić na temu Božanskog milosrđa, te je iznio važnost molitve Božanskom milosrđu i važnosti svete Ispovijedi.

Svim učesnicima je pružena mogućnost postavljanja pitanja i diskusije. Nakon predavanja je bila prigoda za svetu ispovijed, molitva krunice i sveta misa, koju su i ovaj put slavili fra Dane, fra Franjo i fra Zvonko. Ministrirali su sjemeništarci iz Visokog.

U večernjem dijelu programa je bila promocija knjige „Trećari- dar Neba“ autora fra Dane Karačića, gdje se sam fra Dane osvrnuo na sadržaj knjige, razlog zbog kojeg je knjiga nastala, i kakvu poruku je želio uputiti pišući knjigu, a potom su pročitana dva ulomka iz knjige.

Dan smo završili molitvom Večernje.

nc27219b

U nedjeljnom dijelu programa bila su svjedočanstva sudionika seminara. U slobodnom razgovoru braća i sestre su iznosili svoja životna iskustva, probleme i dileme. Zanimljivo svjedočanstvo je imala s. Vesna Baner iz Bugojna koja je svjedočila svoj put obraćenja i ljubavi prema franjevaštvu. Fra Dane je neka od svjedočanstava komentirao ali i dao neka pojašnjenja i upute. Na kraju radnog dijela obratio nam se i fra Ivan Nuić, profesor Gimnazije, govoreći posebno o važnosti službe čitača, te potakao članove OFS-a da budu vjerodostojni navjestitelji Riječi.

Seminar je završen u samostanskoj crkvi sv. Bonaventure slavljem sv. mise zahvalnice koju je predslavio fra Ivan Nuić, uz koncelebraciju fra Dane Karačića.

Nadamo se  da će zajedništvo i iskustvo koje su stekli sudionike seminara učvrstiti u vjeri, te da će im pomoći da nastave franjevačko poslanje u svojim bratstvima i obiteljima.

I ovaj put srdačno zahvaljujemo svim fratrima i časnim sestrama samostana u Visokom na iskazanom gostoprimstvu i franjevačkom zajedništvu. Bog vas blagoslovio!

Mirjana Ćavar, OFS Široki Brijeg
Marijan Begić, OFS Bistrik - Sarajevo

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo