Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

P1260254U treću nedjelju kroz godinu, 26. siječnja 2020. Katolička Crkva prvi put se obilježila Nedjelja Božje riječi u skladu s apostolskim pismom u obliku motu proprija „Aperuit illis“ kojim je papa Franjo odredio da „treća nedjelja kroz godinu bude posvećena slavljenju, razmišljanju i širenju Božje riječi“. Ovo apostolsko pismo pape Franje objavljeno je, 30. rujna 2019. na liturgijski spomen prevoditelja Biblije na latinski jezik svetoga Jeronima, na početku 1600. obljetnice njegova preminuća.

Na treću nedjelju kroz godinu u župi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju svečanim misnim slavljem u 11 sati proslavili smo po prvi puta Nedjelju Božje riječi.
Svečano euharistijsko slavlje posvećeno slavljenju, razmišljanju i širenju Božje riječi započelo je svečanom procesijom ispred platoa crkve. Na čelu procesije išli su ministranti noseći križ i svijeće a zatim 73. djece svih uzrasta osnovne škole koji su nosili i prinijeli 73. natpisa koji simboliziraju 73 biblijske knjige Starog i Novoga zavjeta stavljajući ih pred oltara. Iza procesije išli su župnik i đakon koji je nosio Sveto Pismo kao znak oruđa koje može probudit našu vjeru. Kao uvod u misno slavlje Nina Ivanović zahvalila se za Božju riječ istaknuvši značenje Biblije.

Cijelo svečano misno slavlje bilo je u znaku Božje riječi kao oruđu koje može probuditi našu vjeru. U prezbiteriju na desnoj strani na vidijom mjestu bila je izložena Biblija a ispred oltara bio je aranžman sastavljen od 73 ruže u dvije različite boje. Broj od 46 žuti i 27 bijelih ruža simboliziraju Knjige Staroga i Novoga zavjeta.

P1260260

 

Nakon blagoslova s Presvetim Oltarskim Sakramentom i župnih obavijesti uz Dan molitve za mir u Bosni i Hercegovini u ime prisutne djece i roditelja Leon Živković izmolio je Molitvu za mir u Bosni i Hercegovini.

Molitveni program slavljena Nedjelje Božje riječi započeli smo u subotu, 25. 1. na blagdan Obraćenja svetog Pavla, apostola u poslijepodnevnim satima u našoj crkvi u Orašju čitanjem apostolskog pisma „Aperuit illis“, misnim slavljem, euharistijskim klanjanjem i molitvom na završetku Molitvene osmine za jedinstvo kršćana.

Molitveni program u subotu i nedjelju animirali su naši ministranti, čitaći, krizmanici, prvopričesnici i učenici svih uzrasta osnovne škole uz sudjelovanje vjernika koji su došli da u molitvi i zajedništvu pođu u susret Božjoj riječi koja je oruđe naše nade, ljubavi i vjere.

P1260268Hvala našim ministrantima, mladima koji se okupljaju oko Frame Orašje, krizmanicima, prvopričesnicima i ostaloj djeci svih uzrasta osnovne škole što su u subotu i nedjelju v u molitvi i zajedništvu podijelili Božju riječ.

Program obilježavanja Nedjelje Božje riječi po prvi put u našoj crkvi u Orašju završila je zajedničkom fotografijom svih sudionika koji su sudjelovali u slavljenju, razmišljanju i širenju Božje riječi.

Župa Orašje

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo