Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

DSC 2690

Adventska duhovna obnova postala je tradicija u bratstvu Franjevačke mladeži naše župe proteklih godina, pa tako ni ova nije bila iznimka. Na treću nedjelju došašća, 15. prosinca, 23 mladih s duhovnim asistentom fra Stipom Karajicom uputilo se u Banju Luku, grad blaženika Ivana Merza.

Franjevački samostan i župa Petrićevac, tamošnja Frama i gvardijan fra Domagoj Šimić, pobrinuli su se da nas duhovno i tjelesno obogate. Bila je to naša prva duhovna obnova na području provincije Bosne Srebrene u osam godina postojanja našega mjesnog bratstva.

Krenuli smo u rano jutro, u 5 sati, i program započeli svetom misom s tamošnjim pukom u 9 sati koju je u kapelici predvodio naš duhovni asistent fra Stipo.

Nakon upoznavanja s bogatom poviješću samostana i crkve, koji su pretrpjeli strašna ratna i prirodna razaranja i triput rušeni a koje je posjetio sveti Ivan Pavao II., potom i doručka, fra Domagoj nam je održao duhovni nagovor.

Kroz jednosatno predavanje, kroz prispodobe o lovu riba svetog Petra na Genezaretskom jezeru i talentima trojice sluga poručio nam je da se ne trebamo bojati životnih izazova te da Isusu trebamo prepustiti sve svoje planove.

DSC 2700

Rad u skupinama bio je prilika da se bolje upoznamo i razmijenimo iskustva o svim tim temama. Potom smo, nakon ručka i plenuma, u osami na prekrasnom prostoru okolice župne crkve imali priliku za osobni susret s Bogom.

Ovo putovanje iskoristili smo i za obilazak Banja Luke pa nas je tako kancelar i rektor katedrale vlč. Pero Ivan Grgić upoznao sa znamenitostima katedrale Svetog Bonaventure. Šetnjom kroz centar grada obišli smo i pravoslavni Hram Svete Trojice, ali i džamiju Ferhadiju.

Naš vodič fra Domagoj pokazao nam je mjesto pogibije djevojke Safikade zbog zabranjene ljubavi. Prošli smo i kroz tvrđavu Kastel te se zabavili i okrijepili na Zimskoj varoši, sajmu koji nas je neodoljivo podsjetio na zagrebački Advent.

DSC 2901Ispunjen dan zaključili smo posjetom samostanu trapista Marija Zvijezda, gdje nas je s bogatom poviješću toga monaškog reda upoznao poglavar, otac Zvonko Topić, i kod kojega smo kupili svjetski poznate sireve.

Rastavši se s našim prijateljima s Petrićevca i duhovno ispunjeni vratili smo se našim domovima, a uzvratni susret imali smo već u utorak, 17. prosinca, kad je banjolučka ekipa došla u Zagreb i podružila se s nama na Adventu u centru. Veselimo se novim zajedničkim druženjima!

Josip Tolić

Izvor: Samostan Petrićevac

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo