Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

IMG 20190525 WA0045Sunčana subota 25. svibnja bila je poseban dan za framaše iz Fojnice, ali i njihove mještane. Naime, svake se godine u mjesecu svibnju oko datuma 28-og na Kaštelima, na spomendan dobivanja Ahdname, slavi sv.misa i spominje velikan fra Anđeo Zvizdović.

Naših 6 framaša se u ranim jutarnjim satima uputilo na hodočašće kako bi zajedno sa ostalim vjernicima slavili sv.misu i spomenuli se prošlosti. Ove godine se obilježavaju dvije obljetnice: prva koja se zbila prije 800 godina u Egiptu kada su se sreli sv. Franjo Asiški i sultan El Malik i druga koja se odvijala prije 556 godina u našoj Provinciji u Brestovskom, na polju Milodraž kada je upravo fra Anđeo Zvizdović izišao pred sultana Mehmeda II. El Fatiha i tražio način opstanka kršćanskog naroda u BiH. Ove je godine slavlje bilo mrvicu posebnije iz razloga otvaranja manifestacije "Ljeto fra Anđela Zvizdovića" kojom se Bosna Srebrena i cijeli katolički narod u Bosni želi prisjetiti ovog velikana. Svetu misu je predvodio provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić uz koncelebraciju drugih svećenika, a šumoviti obronci su izgledali tako živo uz masu vjernika iz okolnih općina. Organizator manifestacije je Župni ured Brestovsko u suradnji sa Franjevačkim samostanom u Fojnici. Nakon mise je uslijedilo druženje uz harmoniku i vojnički grah te posjet fratarskih ćelija na strmim stijenama ispod litice, na koje su se popeli i naši hrabri framaši i tako na trenutak osjetili kako je, nekada davno, bilo našim fratrima.

Ivana Bošnjak, Frama Fojnica

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo