Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

VISOKO 2019. POBJEDNIČKA EKIPA IZ KVIZA ZNANJA

U pastoralnom radu s mladima i djecom organiziraju se razne aktivnosti bilo da je riječ o onima koje organizira područno bratstvo Frame Bosne Srebrene ili koje organizira povjerenstvo za pastoral mladih Vrhbosanske nadbiskupije. Jedan od takvih susreta jest susret ministranata „Framin“ u Visokom. Ovakve susrete mladi ministranti rado pamte, jer im ostanu trajno u sjećanju, malo ih se poduči kako se vladati u svetom prostoru, na sportskim terenima gdje ih se isto tako poduči da se može sportski boriti bez psovki i ružnih riječi. Sam susret započinje sa svetom misom na kojoj su prisutni svi ministranti kao i njihovi voditelji. Iza mise slijedi tjelesna okrepa (ručak) za sve. Nakon toga slijedi natjecanje u Kvizu znanja, zatim sportska natjecanja od nogometa, odbojke, stolnog tenisa i igara bez granica. Nakon toga slijedi podjela nagrada za one najuspješnije ministrante, te odlazak svojim kućama s Božjim blagoslovom. Sve što mladi ministranti žele jest da se ponovno susretnu i iduće godine na istom mjestu.

Riječ ministrant dolazi od latinskog glagola ministro(are) = služiti. Ministrant je dakle služitelj, on je onaj koji služi. Kome? On služi, prije svega svećeniku kod oltara za vrijeme mise, ali ne samo to, nego on je i dio sveopće Crkve, Božjeg naroda u cjelini. On je, kako veli sveti Pavao, jedan djelić tijela, a to je Crkva. Jedne prilike jedan svećenik je ovako govorio svojim ministrantima: Ovaj oltar koji ovdje vidite odraz je nebeskog oltara. Ovaj kalež znak je predragocjene Krvi našeg Spasitelja. Ova hostija ovdje na zemlji znak je vječnog nebeskog kruha. Svećenik je ikona Krista Gospodina a tko ste vi? Vi predstavljate, i na zemlji odražavate, nebesko mnoštvo. Svećenik je dalje upitao svoje ministrante: treba li vas svećenik ili đakon da donesete kruh,vodu i vino do oltara. Ne, to mi možemo i sami napraviti. Trebamo li vas da nosite svijeće, križ, ili da držite knjigu? Trebate li nam da zvonite zvonom, okrećete nam stranice ili da perete nam ruke kod oltara. Ne. Sve to možemo i bez vas. Vi nam trebate da nam uljepšate slavljenje svete mise, tj. naše slavlje ovdje na zemlji odraz je onog slavlja na nebesima. Vi predstavljate nebesko mnoštvo, svece i anđele. Zato što to činite, nema neke plaće ili nagrade, samim time što ste sudjelovali na svetoj misi, vi ste već na pragu raja. Ovim riječima jedan svećenik se obratio svojim ministrantima, i ovom pričom dao im je divan primjer što to znači zapravo biti ministrant.
U Bosni kao i u Hrvatskoj postoji puno župa, i sve one imaju više ili manje svoj pjevački zbor, imaju framu, ali imaju i ministrante. Tako jedna župa u bosanskoj posavini, a to je župa svete Ane iz Domaljevca ima iznimne framaše, ali i još vrednije i simpatičnije ministrante. Domaljevački ministranti tri puta bili su najbolji u kvizu znanja u Visokom i jednom u Sarajevu. Mladi pronose pozitivan glas svoje župe, aktivni su u puno sekcija, i pokretači su brojnih akcija u župi. Isto tako i ministranti ove župe pokazuju kako su jako aktivni, kako kod oltara, tako i na mnogim drugim područjima, od poznavanja svoje vjere do sporta, oni već treću godinu osvajaju prvo mjesto u kvizu znanja na susretu franjevačkih ministranata u Visokom.

Ova župa ima veliki broj ministranata, i u više uzrasta, kako muških tako i ženskih. Župa je ponosna na ministrantsku zajednicu koja djeluje već dugi niz godina, ali od 2012. god. do 2019. god. oni su i redoviti na susretima ministranata kako u Visokom (Provincija Bosna Srebrena), tako i u Sarajevu (Vrhbosanska nadbiskupija). Danas župa Domaljevac ima 30 ministranata, šest dječaka i 24 djevojčice svih uzrasta, koji su podijeljeni u tri skupine za ministriranje kod svetih misa. Prilikom ministrantskih susreta razgovara se o različitim temama koje se uglavnom odnose na ministrantsku službu, ali i o našoj župi, o njezinoj povijesti, euharistiji i ostalim sakramentima, o vrijednostima ljudskog života, o prikupljanju pomoći za siromašne i nemoćne u župi, o zaštiti prirode i okoliša, sve u duhu svetog Franje, siromaha iz Asiza. Knjige o ministrantima, molitve koje mole prije i poslije svete mise su jako uredno urađene i vođene.
Sport je isto tako važan dio za ministrante ove župe. Oni su i tu aktivni i jako uspješni. Što se, pak, tiče sportskih nadmetanja (stolni tenis), pobjedu često odnesu iz ove župe.

 

VISOKO 2017. 2Pojedinačne nagrade osvajali su još: Anamarija Matić i Samuel Kelava kao najbolji navijači susreta 2014. godine u Visokom, koji je održan pod geslom “Služite Gospodinu radosno”. 2015. godine susret je održan pod geslom “Mir i dobro širimo”, a te godine prvo mjesto u Kvizu znanja su osvojili ministranti iz Domaljevca. Godine 2016. održan je susret pod geslom “Milosrdni poput Oca”, i te godine u Kvizu znanja prvo mjesto pripalo je župi Domaljevac. 2017. godine na susretu u Sarajevu prvo mjesto u kvizu je osvojila Lucija Rošić iz Domaljevca. Treće mjesto u stolnom tenisu te godine zauzela je Jelena Anđić iz župe Domaljevac. 2018. godine u Visokom na susretu pod geslom “Uvijek se radujte” drugo mjesto u stolnom tenisu osvojila je Nina Oršolić iz župe Domaljevac. Te iste godine treće mjesto u Kvizu znanja osvojila je također župa Domaljevac. I na koncu na zadnjem natjecanju 2019. godine pod geslom “Sve što činiš, čini s ljubavlju” u Visokom u Kvizu znanja prvo mjesto je zasluženo odnijela župa Domaljevac, dok u Igrama bez granica, drugo mjesto je također pripalo župi Domaljevac. Kronološki slijed sportskih (ali i drugih) uspjeha ove župe pokazuje da se s ovim mladima dosad ozbiljno radilo. Dao Bog da tako bude i u budućnosti.

Na koncu kao kratki rezime može se kazati ovo: svaki rad, u bilo kojem području, kad tad mora donijeti rezultate (plodove). I rad sa mladima je jako značajan za svaku župu. Mlade treba uputiti na pravi put, ne dopustiti da ih odgaja ulica, a mladi iz župe Domaljevac imaju tu mogućnost kod svojih vjerskih voditelja, i oni su tu mogućnost i iskoristili i to na najbolji mogući način. Na tome im treba svakako čestitati i poželjeti još mnogo uspjeha u budućnosti.

Mir i Dobro!

fra Ivanko Vuk

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo