Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

WhatsApp Image 2019 03 18 at 21.10.41U ponedjeljak, 18. ožujka 2019. godine uobičajeni susret Frame Visoko bio je malo drukčiji. Naime, u goste smo pozvali fra Miru Jelečevića, profesora na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Fra Miro nam je u svome predavanju govorio o sakramentu Euharistije u kojem je Krist žarišna točka, Onaj oko kojeg se svakodnevno okupljamo. Fra Miro nam je govorio i dublje analizirao neke dijelove svete mise.

Euharistijsko slavlje započinjemo znakom križa, što znači da onaj „motor“ ili motiv koji nas okuplja u Kristovo ime nije naša snaga, nego ta snaga dolazi od Boga, darovana nam je.

Postavili smo si pitanje kakve ljude Bog poziva na Euharistiju? Ne poziva On super savršene i one bez grijeha, nego upravo suprotno, On poziva nas sa svim našim radostima i žalostima, s vrlinama i manama i sa svim našim teretima i upravo nas takve i treba. Kako kaže Sveto Pismo „Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima.“ Isus je u Euharistiji naš prijatelj koji nas sluša i prihvaća, koji nas ne osuđuje, koji nas voli upravo onakve kakvi i jesmo.

Na svetu misu također dolazimo jer se želimo hraniti Isusovom riječi, želimo i očekujemo da nas Isusova riječ podigne, osokoli i da kroči s nama kroz život. Isus nije slučajni prolaznik, stoga susret s Njim treba promijeniti naš život. Bog nam neprestano govori, kuca i želi biti s nama. A koliko Ga slušamo?

Kruh i vino nisu jedini darovi koje mi donosimo na svetu misu, mi donosimo sebe, cijeli svoj život. Kruh i voda jesu samo simboli pomoću kojih nas Isus okuplja i želi da nastavimo njegovu logiku. Očekuje od nas da budemo bližnjima kruh, da budemo ljudi od kojih će drugi moći živjeti, da ne budemo sebični, da budemo osjetljivi i solidarni za druge, da se zalažemo za pravednost, da konkretno djelujemo itd. Bit Euharistije je postati boljom osobom, ući u logiku Isusovog života i na koncu kako fra Miro reče „Staviti svoj život u Isusov trag!“

Neka svima nama ovo bude poticaj za razmišljanje o Euharisitji i o našem odnosu prema toj velikoj tajni.

Fra Miri i ovim putem zahvaljujemo i radujemo se ponovnom susretu.

Mir i dobro

Frama Visoko

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo