Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

DSC00204

Danas a također i slijedeća dva tjedna u župnoj crkvi imat ćemo korizmeni triptih, tj. Knjižicu od triju križnih putova, autora vlč. Zvonimira Badurine Dudića, znakovitih naslova: Nadahnut riječima Ivana Pavla II., Križni put sa sv. Josipom te Križni put nježnosti.

6. postaja Veronika pruža Isusu rubac
Ponašanje Isusovo prema ženama, koje susreće na putovima svog mesijanskog služenja, odražava vječni Božji plan, koji je svaku od njih stvorio i u Kristu je izabrao i koju ljubi (usp. Ef 1,1-5). Pritom je svaka od njih “jedino stvorenje koje je Bog htio radi njega samoga”. Svaka je još od “početka” baštinila dostojanstvo osobe kao žena. Isus iz Nazareta potvrđuje to dostojanstvo, doziva ga u sjećanje, obnavlja ga i uvrštava u sadržaj Evanđelja i spasenja, radi čega je i poslan na svijet. Svaku Kristovu riječ i svaki čin u razgovoru i ophođenju s nekom ženom potrebno je staviti u svjetlo pashalnog misterija. Na taj način otkrivamo njihovo puno značenje.

(Mulieris dignitatem, br. 13)

U predgovoru o korizmenom triptihu Mladen Motika kaže: „Svaki od njih pretvara čitatelja u aktivnog sudionika Isusove muke i patnje, ali i sudionika paradoksa križa. Upravo se u tom prihvaćanju paradoksa križa naša vjera diže ili pada, ostaje živa ili je mrtva. Zato naš korizmeni hod u vjeri ima za cilj prepoznati i osjetiti ljepotu križa. Ovi tekstovi jasna izričaja te duboka promišljanja vode kršćanina da se u vrijeme korizme potpuno predaje u službu Bogu. Kao što je Isus bio izložen napadima zloga duha, i kršćanin im je izložen. To znači da je korizma vrijeme najčišćeg i najsavršenijeg kršćanskog života, a u isto je vrijeme ona razdoblje duhovne borbe. Isto tako, korizma je razdoblje čišćenja i duhovnog nadnaravnog rasta. Ona je na poseban način posvećena čišćenju srca. To čišćenje nije nešto što u sebi sadrži samo negativnu značajku, čišćenje od zla, nego ono u sebi sadrži i pozitivan element rasta u kreposti. Neka nam u svemu tome pomogne zagovor svetog Josipa i svetog Ivana Pavla II.“

Današnji korizmeni triptih u petak, 15. ožujka pod naslovom Nadahnut riječima Ivana Pavla II. predmolili su naši framaši iz molitveno meditativne sekcije pod naslovom Kad srce moli. Četrnaest postaja naizmjenično čitali su sami framaši približavajući nam značenje Isusove muke i patnje odnosno ljepotu križa nadahnutu pojedinim nadahnutim riječima, mislima i citatima Ivana Pavla II. iz raznih njegovih enciklika koje je napisao za vrijem svoga pontifikata.

Osim što su predmolili križni put, framaši su animirali i službu riječi i molitvu vjernika. Križni put i misno slavlje predvodio je fra Blaž Marković, župnik. Svojim pobožnim ministriranjem križni put i misno slavlje uzveličali su i naši marljivi i vrijedni ministranti te djeca školskog uzrasta koja za vrijeme križnog puta prate Isusa od postaje do postaje. Pjevanje za vrijeme križnog puta i misnog slavlja uzveličao je župni zbor.

Frama Domaljevac

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo