Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

kis020119U petak je, 28. prosinca 2018. godine, u kripti crkve Sv. Ilije proroka održana još jedna Božićna priredba. Kao i prethodnih godina, organizirali su je kiseljački framaši. 

U 18 sati ovogodišnji program je otvorio Župni zbor kojega vodi prof. Nikolina Pavlović s tri prekrasne pjesme: Gloria, Misao svijeta i Rodio se Bog i čovjek. Na bolji način nismo mogli započeti. Božićni ugođaj je istog trena bio potpun. Zatim se publici obratio naš župnik, fra Zoran Vuković s nekoliko riječi dobrodošlice.
Najmlađi članovi, Mala frama s Brnjaka, su također dobili priliku pokazati župljanima što su to oni pripremili ovaj put. Naime, sami su naučili ples i izveli ga pjevajući nama svima poznatu pjesmu „Sretan Božić svakome“.

malaframakis0201119
A glavni dio priredbe bila je predstava „Božićna priča“ za koju su zaslužni framaši. Napisana je po istinitom događaju, govori o osmanlijskom periodu (18.st.) u okolici Tuzle. Opisuje kako je teško stanje bilo, jer je kadija baš pred Božić zarobio u tamnicu mnogo ljudi. Kako bi pomogao drugima, fra Franjo postiže dogovor s kadijom da ode u tamnicu umjesto njih, kako bi oni mogli dočekati Božić u krugu svoje obitelji.

Nakon uspješno izvedene predstave, naš duhovni asistent, fra Ivica Matišić je naglasio pouku koju nam je ova predstava donijela. Prije svega to da je bit Božića zajedništvo, vrijeme provedeno u krugu najmilijih. Jer što je Božić bez ljudi? Isto tako, mi danas često zaboravimo koliko važnu ulogu su franjevci imali u našoj povijesti, što su sve bili spremni učiniti za svoj narod. I na kraju, koliko smo mi spremni učiniti nešto za Isusa? Upravo na Božić slavimo Njegovo rođenje. On se rodio zbog nas, u hladnoj štalici. Fra Franjo iz priče je bio u hladnoj tamnici zbog svojih župljana. Možemo li i mi podnijeti malo hladnoće zbog Isusa?

Priredba je završena kao što je i započela-pjesmom, nakon čega je slijedio domijenak.

Ovom prilikom želimo se zahvaliti svima koji su došli i podržali nas. Ovim smo zaključili jednu veoma uspješnu godinu. Hvala svima koji su sudjelovali u priredbi i izdvojili svoje slobodno vrijeme i trud, isplatilo se.

Sretna Vam i blagoslovljena Nova godina!

Frama Kiseljak

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo