Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

dom
Povodom predstojećega najradosnijeg kršćanskog blagdana Božića Franjevačka mladež (Frama) Domaljevac zajedno s ministrantima i sa svojim duhovnim asistentom fra Bonom Kovačevićem iz Domaljevca još je jednom prezentirala Božićnu predstavu koju su izveli u Hrvatskom domu, Trg Domaljevac, subota, 22. prosinca 2018.

Predstava koju su izveli zapravo je samo jedna u nizu koje su u proteklih sedam godina organizirali u župi sv. Ane u Domaljevcu, u vrijeme Božića. Jedan od razloga postavljenja predstave "Lijepa božićna priča" bila je nastavak Božićne predstave "Molitva Malenome Isusu“. Sjajnom izvedbom mladi su zaokružili priču o božićnom duhu o pravim vrijednostima života, obitelji, prijateljstvu, zajedništvu i ljubavi koja se pokazala u Badnjoj noći.
Svakodnevno nam iskustvo govori da mnogi naši ljudi prebivaju i rade u tuđini, daleko od svoje obitelji, od svojih najdražih. Teško stanje mnogih naših obitelji zbog rada u tuđini njihovi očeva, majki i djece, potaknuli su nas da nastavimo svoju priču o dobroti i ljubavi u obiteljskom ozračju prigodom jedne Badnje večeri za vrijeme dočeka milih i dragih koji se tom prigodom vraćaju iz tuđine u svoje obitelji jer velika im je radost da se nađu na okupu u domovini s članovima svoje obitelji posebno u božićnom vremenu. Teško je njima i njihovoj djeci ako se to katkad ne mogne ostvariti.
I ovaj skromni igrokaz, prožet božićnim duhom ima namjeru nešto od toga pokazati.
Predstava zove se "Lijepa božićna priča" a dramski tekst napisala je Anela Križanac. Priča se događa u današnje doba a govori o mnogim našim roditeljima i djeci koji prebivaju i rade u tuđini, daleko od svojih obitelji, od svojih najdražih. Odlazak djece za boljim uvjetima života i odlazak u tuđinu prouzrokuje teškoće za starce glavne junake drame djeda i baku (Marijana i Gabrielu) koji ostaju kod kuće i željno iščekuju povratka svojih milih i dragih. Njihova osamljenost i samoća teški su teret koji ih pritište. Ali i pod tim teretom kuca u njih srce željno iščekujući povratak svojih milih i dragih, djece i unučadi na Badnji dan.

dom2412U predstavi "Lijepa božićna priča" sudjelovali su Ivana Perišić (Ivana, sestra Tomislavova, studentica) Josip Mikolić (Tomislav, brat Ivanin, student), Antonia Josić (Matejeva, žena i majka spomenute djece), Matej Jakobović (Antoniji muž i otac spomenute djece), Gabriela (baka, očeva majka i baka spomenute djece), Marijan Mikolić (djed, očev otac i djed spomenute djece), Maria Josić (Matejeva sestra i teta spomenute djece), Jelena Petričević (Iva, susjeda) i Marija Petrović (Mara, susjeda).

Izvedbu su uprizorile članice dramske sekcije pod nazivom "Malim koracima do velikih djela" naše Frame i ministrantske zajednice. Svoje uloge vrsno je odglumilo devet glumaca, koji su odradili sve pripreme. Framaši su radili s velikom ozbiljnošću i s puno truda na čemu im je čestitao i njihov duhovni voditelj fra Bono Kovačević i župnik fra Blaž Marković, ali i domaća i šira javnost koja je večeras ispunila Dom kulture na Trgu Domeljavac.

Sjajnom izvedbom brojne prisutne oduševili su Franjevačka mladež i ministranti te nakon predstave odaslali božićnu poruku jednostavnim riječima: „Gospodinovo rođenje nam je dar, ali istovremeno i obaveza. Na nam je zadatak da božićnu poruku unesemo u epohu našega svijeta riječju i djelom. Od nas se traži da oslobodimo Božji put u povijest.“

Frama Domaljevac

 

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo