Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

test 3 1

Povodom 19. studenog, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad djecom, pokret Vrijedni pažnje i World Vision u Bosni i Hercegovini su raspisali natječaj za likovne radove djece i mladih na temu "Sva lica zanemarivanja".

Likovni natječaj je dio kampanje Vrijedni pažnje u BiH koja ima za cilj zaustavljanje nasilja nad djecom, s posebnim fokusom na zanemarivanje djece i mladih u našoj zemlji.
Na tom natječaju sudjelovao je i naš framaš Josip Mikolić, i svojim je radom "Izbjegavajmo jezik otrovnih riječi" pobijedio je u kategoriji "najinovativniji rad" i osvojio nagradu. Ceremonija dodjele nagrada, skupa sa izložbom radova, bila je danas 23.12. u dvorani Kaleidoskop Pozorišta mladih Tuzla, sa početkom u 14h. Našem Josipu od srca čestitamo i želimo mnogo uspjeha u njegovom daljnjem radu te da sve što crta i radi, radi na slavu Božju.
Također u prilogu donosimo vam i opis Josipova rada:

Naslov djela jest „Izbjegavajmo jezik otrovnih riječi“. Zašto baš ovaj naslov? Po onoj vječnoj riječ sve je stvoreno, a čovjeku koji je stvoren na sliku Božju, kao izniman dar dan je dar riječi. Bio je to dar shvaćanja, komuniciranja, priopćavanja i darivanja. Čovjek je pozvan da koristi taj dar. Ne traži se od nas da budemo govornici, demagozi, političari, profesori, glasnogovornici ili propovjednici. Od nas se traži da budemo svjedoci, živi svjedoci Božje prisutnosti među ljudima.
Mudar čovjek govori, ali ne govori sve. Prazan čovjek svoju prazninu ispunja praznim riječima. Drugim riječima, tko se sprijatelji s dobrom riječju, dobije dvoje: rast duha i umijeće izbjegavanja jezikom otrovnih riječi.

Međutim, u današnjem vremenu riječ komuniciranja, priopćavanja i darivanja sve više gubi smisao svoga značenja kako među starijom populacijom tako i među mladima i djecom. Posebno to dolazi do izražaja u komunikaciji među adolescentima gdje se koriste riječi koje za cilj imaju obezvrijediti, poniziti, izazvati patnju i bol kod drugoga što ostavlja dugotrajne posljedice na onima koji su bili izloženi verbalnim napadima od strane svojih vršnjaka.
Lomeći jezik otrovnih riječi, autor djela stavio je pred nas mnoštvo negativnih riječi koje poput otrovnih strelica probadaju srce djevojke koja je izložena verbalnim napadima.

Kao što se može primijetiti svaka otrovna riječ izaziva na slici bol i patnju izazivajući suzu ali ostavljajući dugotrajnu posljedicu na osobi koja je okarakterizirana kao manje vrijedna od strane svojih vršnjaka. Da bi se obezvrijedilo drugoga mladi i djeca se služe svim retoričkim sredstvima. Podsmjehom, ironijom, izrugivanje, lažima, podmetanjima, provokacijama. Sa svim ovim retoričkim sredstvima mladi se služe na kavi, na radnom mjestu, u školi, na sportskim terenima, u disko klubovima, u šetnji, u susretima, na putu i putovanjima.

Autor djela, budući da je i sam mlad čovjek, svojim stilom sa posebnom tehnikom crtanja pomoću računala koristeći program „Krita“ ostao je vjeran u nasljedovanju sv. Franje da se suprotstavi svakom obliku nasilja riječima i slijedeći primjer sv. Franje šireći „Mir i dobro“, želi nas potaknuti posebno svoje mlade prijatelje i prijateljice ovim prekrasnim djelom da izbjegavamo jezik otrovnih riječi odnosno želi svima nam uputiti poziv da trebamo učiti jezik evanđelja, jezik Isusa Krista, jezik ljubavi.

Frama Domaljevac

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo