Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

47357511 1212352742257384 8645357425513201664 n
U Međugorju, od 31. studenog do 2. prosinca 2018. godine održana je V. Nacionalna duhovna obnova Frame BiH pod geslom „Živeći životom slavi Gospodina“ sv. Klara.
Na duhovnoj obnovi sudjelovalo je 70-ak framaša iz cijele Bosne i Hercegovine. Program je započeo u petak, okupljanjem u dvorcu Nancy i Patrick gdje su framaši bili smješteni za vrijeme trajanja duhovne obnove. Framaši su zatim sudjelovali na večernjem molitvenom programu u župnoj crkvi.
Nakon večere sve sudionike je pozdravio fra Marin Karačić, područni duhovni asistent Frame Hercegovina i Doris Trogrlić, nacionalna predsjednica Frame BiH. Zatim je uslijedilo upoznavanje po skupinama i večernja molitva čime je završen program prvog dana duhovne obnove.
Subotu jutro framaši su se okupili na zajedničkoj molitvi u tišini uz osluškivanje Božje riječi koju je pripremio fra Marin. Nakon doručka uslijedilo je predavanje fra Sretana Ćurčića na temu gesla duhovne obnove. Fra Sretan je naglasio da danas mladi čovjek zbog iščekivanja ne živi u potpunosti sadašnji trenutak. Podsjetio ih je da im Franjo trebao biti nadahnuće i putokaz i da franjevačka duhovnost znači živjeti na rubu mogućnosti. Potom su framaši imali sat pustinje, nakon čega su u skupinama međusobno podijelili dojmove s odslušanog predavanja, ali i samostalnog rada.
Nakon ručka sa framašima su svoje životno svjedočanstvo podijeli domaćini, Nancy i Patrick kojima je samo jedna gospina poruka iz Međugorja promijenila život iz temelja. Poslijepodnevni dio programa započeo je ispitom savjesti koje je pripremio fra Marin. Zatim su framaši imali mogućnost za sakrament svete ispovijedi. Drugi dan duhovne obnove završen je sudjelovanjem na večernjem molitvenom programu, ponovno u župnoj crkvi.
Nedjeljom su se framaši uz molitvu krunice popeli na mjesto gospina ukazanja, a zatim poslušali svjedočanstvo koje su za njih snimile sestre klarise iz Brestovska, s. Marija Janja i s. Marija Brigita. Obje su nekada bile framašice i framašima su posvjedočile kako su kroz Framu spoznali svoj životni poziv, ali i kako je trebalo vremena lutanja i traženja prije nego su hrabro prigrlile svoj životni poziv. Poručile su framašima da ne dopuste da prođu kroz Framu, a da Frama ne prođe kroz njih.
Nakon svete mise, fotografiranja i ručka framaši su se uputili natrag u svoja mjesna bratstva obogaćeni novim iskustvom i poznanstvima, u nadi da su pronašli mir koji će ih pratiti dok iščekuju najradosniji kršćanski blagdan.


Doris Trogrlić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo