Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Ovcarevo 1

U ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine u župi svetog Mihovila arkanđela u Ovčarevu održan je četvrti zavičajni susret mjesnih bratstava Franjevačkog svjetovnog reda travničkog kraja. Ovoga puta susret je okupio 39 članova iz pet mjesnih bratstava – Busovače, Guče Gore, Nove Bile, Novog Travnika i Viteza.

Zajednička molitva svete krunice uvela nas je u sveto misno slavlje koje je predvodio fra Dario Udovičić, župnik i domaćin župe Ovčarevo, uz asistenciju fra Pere Vrepca, župnog vikara i duhovnog asistenta OFS-a Guča Gora.

U svojoj homiliji, fra Dario je posebno naglasio važnost izgradnje kristolika karaktera te njegovanje ljubavi prema Stvoritelju i bližnjima – ne samo riječima, nego i srcem i djelima.

Nakon svete mise, fra Dario je sve okupljene kratko pozdravio predstavivši im župu u kojoj se nalaze i ispričavši nekoliko zanimljivih crtica o povijesti crkve za koju je skromno rekao da je za njega najljepša crkva na našim prostorima. Bilo je uistinu zanimljivo i na izgradnju spoznati u kolikoj se zapravo mjeri povijest preslikava na sadašnjost, i kako se pojedine povijesne “borbe” ogledaju u borbama suvremenog čovjeka vjernika.

Nakon fra Dariovog kratkog predavanja, svim prisutnima se obratila i Mirjana Biljaka, ministra OFS-a Nova Bila i tajnica nacionalnog vijeća OFS-a Bosne i Hercegovine. Kao koordinatorica ovih zavičajnih susreta, Mirjana je također pozdravila sve okupljene, ne mogavši sakriti svoju radost što ovi susreti polako prelaze u tradiciju.

Ovcarevo 2

Nakon kratkih pozdrava, Mirjana je pozvala Gordanu Ljubos iz OFS-a Busovača, zamolivši je da podijeli svoje svjedočanstvo o Majci Crkvi.

Govorivši iz srca, Gordana je pričala o svom iskustvu o dolasku u treći red te samom uključivanju u rad svoje župe. Rekla je kako je, baš poput majke, spoznala da je Crkva uvijek tu da utješi i pruži nadu i snagu da se ide dalje.

Nakon Gordaninih poticajnih riječi i divnog svjedočanstva, fra Dario je sve pozvao da se upute u vjeronaučnu dvoranu na druženje i zakusku. Uz radosne razgovore, ukusnu hranu koju su pripremili domaćini i pokoju pjesmu, susret se ubrzo priveo kraju.

Ovaj dan je uistinu bio ispunjen savršenom radošću! Poput sunca koje je sjalo i grijalo nas taj dan, topli su bili i svi iskreni zagrljaji koji su se između franjevačke braće i sestara travničkog kraja razmijenili taj dan.

S radosnim iščekivanjem u srcu, radujemo se sljedećem zavičajnom susretu nadajući se da će on okupiti još novih i od svetog Franje pozvanih članova.

Mir i dobro!

Iva Maros

Ovcarevo 3

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo