Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

20240428140545 IMG 6145

Proteklog vikenda, od 26. do 28. travnja 2024. godine, održala se XXII. Franjevačka Škola animatora u Visokom na kojoj se okupilo 75 framaša iz 22 mjesna bratstva. Program smo započeli svetom misom koju je predvodio fra Antonio Baketarić, područni duhovni asistent. Nakon toga uslijedila je večera, a zatim i sam program. Framaše su na samom početku pozdravili fra Antonio Baketarić, područni duhovni asistent Frame Bosne Srebrene, područni voditelj formacije Nikola Rezo i područna predsjednica Sonja Bošnjak, te ostali članovi vijeća.  Nakon toga je uslijedilo predavanja fra Antonia na geslo ovogodišnje Škole animatora: „Tko je moj bližnji?“ Nakon predavanja potrudili smo se upoznati jedni druge uz kratku igru. Ostatak večeri proveli smo u sportskoj dvorani uz druženje i sport. Nakon molitve, usljedio je noćni mir. U subotu, nakon jutarnje molitve i doručka, područni voditelji formacije Nikola Rezo održao je predavanje na „Tko, što, kako? Animator!“. Nikola je pobliže objasnio važnost animatora u mjesnim bratstvima te da svaki dan imamo priliku nekoga animirati. Nakon toga uslijedila su zanimljiva i poučna kružna predavanja područnog vijeća. Teme su bile raznolike i poučne, od tijeka i vođenja susreta, preko male Frame, odabira teme i literature do komunikacije. Kružnim predavanjima nastojali smo framašima prenijeti osnovno znanje za vođenje tjednih susreta. Framaši su bili podijeljeni u četiri grupe, a nazivi grupa bili su: radost, poniznost, pobožnost i kreativnost, po osobinama animatora. Nakon kratke pauze uslijedio je rad po grupama. Svaka je grupa imala zadatak pripremiti susret na određenu temu, ali i upotrijebiti sve ono što su naučili. Nakon dobro odrađenog zadatka, uslijedio je zasluženi ručak i odmor. Nakon pauze naš predstavnik vijeća u OFS-u Petar Šarić održao je predavanje na temu Pravila za učenje igara. Kroz svoje predavanje Petar je nastojao dati ideje i potaknuti framaše na što zanimljivije i kreativnije zabavne susrete. Nakon predavanja predahnuli smo uz Petrov kviz općeg znanja. Po završetku kviza uputili smo se na svetu misu koju je predvodio fra Stipo Alandžak, ravnatelj gimnazije. Vesela večer je zaista bila puna veselja. Najprije su naša Katarina, Dora i Sonja učile framaše plesati plesove, a nakon toga smo večer nastavili uz sportske aktivnosti, glazbu i druženje. Po završetku večeri uputili smo se na molitvu i usljedio je noćni mir. U nedjelju smo nakon doručka na svetoj misli zahvalili Bogu na 3 ispunjena i radosna dana. Nakon toga grupe su predstavile susrete koje su pripremili, što su odradili odlično.

Nakon kratke pauze imali smo evaluaciju i sudionici škole su imali priliku kroz anonimna pitanja pitati naše članove vijeća i duhovnog asistenta sve ono što nisu stigli proteklih dana. Fotografiranjem i ručkom, okončali smo trodnevno druženje. Zahvalni smo Bogu na 3 dana ispunjena radošću, smijehom, veseljem i novim znanjima. Nadamo se i vjerujemo da će svi sudionici stečeno znanje moći iskorisiti u svojim mjesnim bratstvima. Još smo radosniji što naše druženje i učenje, zajedno nastavljamo u rujnu ove godine.

Josip Bajo, područn tajnik

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo