Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Busovaca 01

U župi Svetog Ante Padovanskog u Busovači, 20.03.2024. godine je održana župna tribina pod nazivom "Veliki tjedan - Vazmeno trodnevlje". I ovaj put voditelj je bio fra Stjepan Antolović, duhovni asistent OFS-a, a prisustvovali su i članovi bratstva, kao i ostali župljani.

Na početku susreta pomolili smo se, a fra Stjepan je poželio dobrodošlicu svima.

Vazmeno trodnevlje predstavio je kao najvažnije vrijeme u liturgijskoj godini, kada kršćani slave otajstvo muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista.

Vrijeme korizme završava na Veliki četvrtak. 

Na Veliki četvrtak ujutro se slavi Misa posvete ulja za sakrament bolesničkog pomazanja i katekumene, te sakrament krizme. Uvečer se slavi Misa večere Gospodnje, te spomen  na ustanovljenje Euharistije i Svećeničkog Reda. Posebno se ističe zapovijed ljubavi. Na Veliki četvrtak kad svećenik zapjeva Slavu prestaju zvoniti crkvena zvona i ne sviraju orgulje do Vazmenog bdijenja. Nakon euharistije, Sveto otajstvo se prenosi u pomoćni tabernakul. 

Trebamo osvijestiti sebi šta slavimo, jer ulazimo u duboko vrijeme. Vrijeme Kristove muke i njegove Spasiteljske žrtve. Da bi razumjeli ustanovljenje tih sakramenata, sjetimo se da Izraelci slave izlazak iz egipatskog ropstva prema propisima kako treba slaviti Pashu. To je unaprijed označavalo da će Krist svojom mukom, smrću i uskrsnućem otkupiti sve nas  i danas se sjećamo njegovog čina ljubavi i da je i danas trajno prisutan sa nama. Ovo činite meni na spomen.

Također, Isus je tada zaredio apostole i njemu na spomen,  prenosi sakrament Svetog Reda na biskupe u punini svećeništva, zatim na svećenike ili prezbitere u nižem stupnju i na đakone u početnom stupnju.

Nakon propovijedi, može se izvršiti obred pranja nogu. I Misa ide redovito. Na završetku kod prijenosa Svetog otajstva, pjeva se "Usta moja uzdižite", zatim klanjanje. Svećenici ogole oltar, makne se križ i izlazi u tišini. Negdje u župama organizira se i noćno klanjanje. Time se iskazuje čast Isusu u Getsemaniju.

Veliki petak, također dan tišine, težine, boli, dubokog suosjećanja i razmatranja i molitve.

Nema svete Mise, nego obredi Velikoga petka.

Svećenici oblače crveno misno ruho. Obredi počinju u tišini. Svećenici u procesiji dolaze do oltara, kleknu, prostru se okrenutim licem prema zemlji, a narod kleči. 

To je trenutak sabranosti, da osvijestimo veličinu, dubinu otajstva svoga otkupljenja po Kristu.

Obred se sastoji od tri dijela:

1. Služba riječi

2. Klanjanje - čašćenje križa

3. Pričest

Na Veliki petak uvijek se pjeva muka po Ivanu i svećenik pjeva riječi koje pripadaju Isusu.

Na kraju ide sveopća molitva.

Busovaca 02

Zatim slijedi čašćenje križa koji se u tri stupnja razotkriva. Kod svakog stupnja svećenik pjeva "Evo drvo križa..."a vjernici odgovaraju "Dođite, poklonimo se". Pred oltarom slijedi klanjanje križu a vjernici dolaze poljubiti križ. Za to vrijeme pjevaju se prigodne pjesme "Puče moj", "Cjelivat ću Gospodine" ....

Posljednji dio je pričest. Vjernici se pričešćuju hostijama koje su posvećene na Veliki četvrtak. Nakon toga opet sve ostaje u tišini i šutnji. 

Na Veliki petak sav skupljeni prilog, ide za kršćane u Svetu zemlju i njihove potrebe. 

Prije podne može se obavljati pobožnost Put križa. Na Veliki petak obavezan je post i nemrs.

Pouka Velikoga petka je: "Ljubite jedni druge, kao što sam ja ljubio vas". Duboka tišina!

Na Veliki subotu, ujutro dolazimo blagosloviti hranu. Bilo bi dobro pomoliti se kod Isusovog groba i pred tom tajnom smrti. Vrata kroz koja je prošao Isus čekaju svakoga od nas. Vrata potpune samoće i zapuštenosti. 

Krist nam je pružio ruku. Hoćemo li je prihvatiti? Naš Bog vlada. Pakao je pobijeđen. 

Na taj dan smije se podijeliti sakrament ispovijedi i bolesničkog pomazanja umirućima. U mnogim župama organizira se čuvanje Isusovog groba, što još snažnije pokazuje dramatičnost Isusove smrti.

Taj dan također ima pokorničko značenje i tek kad dođemo uvečer na Vazmeno bdijenje počinje Uskrsna radost. 

Ovu noć zovu "Majkom svih bdijenja" jer se proslavlja cjelokupna povijest našega spasenja! Vazmeno bdijenje počinje blagoslovom ognja ispred crkve. To nas podsjeća na Duha Svetoga po kojemu je Marija začela Isusa, po kojemu je sve stvoreno. Upaljena svijeća simbolizira Uskrslog Krista i od te svijeće svi vjernici sebi uzimaju svjetlo za svoje svijeće. 

To je najljepša noć koju u jednoj godini doživimo u crkvi, jer Kristovo svjetlo ulazi u naša bića, najtanje pore naše duše, osvjetljava, dodiruje, ozdravlja....

I nastavlja dalje živjeti u nama.

Slijedi služba čitanja, pjevanje psalama i završavaju svečanom pjesmom Slava Bogu na visini, oglase se orgulje  i crkvena zvona. Ovo je trenutak novoga čovjeka kada je pobijeđen grijeh i smrt. Kršćani su pozvani na radosno slavljenje Gospodina.

Slika Uskrsnuća  najveći je misterij naše vjere i mi u to vjerujemo.

Bogu zahvalni za ovu tribinu i našeg fra Stjepana koji nas je upoznao, poučio i približio važnim stvarima naše vjere kroz Vazmeno trodnevlje.

Evo i na ovaj način prisjećamo se i našeg serafskog Oca, koji je na poseban način doživljavao muku, smrt i uskrsnuće Kristovo. Te da taj duh franjevaštva širi se i oživi našu župu.

Gordana Ljubos, OFS Busovača

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo