Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Susret OFS Novi Travnik

         Treći ovogodišnji susret mjesnih bratstava Franjevačkog svjetovnog reda travničkog kraja  držan je 17.3. 2024.u župi Presvetog Trojstva u Novom Travniku. Susretu su nazočila 52 člana iz šest mjesnih bratstava i to Brajkovića, Busovače, Guče Gore, Nove Bile, Viteza i Novog Travnika.

           Molitva krunice i litanije sv. Franje  uveli su nas u sveto misno slavlje koje je predvodio župni kapelan Boris Plavčić uz suslavlje trojice svećenika : fra Pere Vrepca, župnog vikara i duhovnog asistenta OFS-a Guča Gora,  fra Mogomira Kikića, župnika i duhovnog asistenta OFS-a Nova Bila i don Ante Ledića, župnika i duhovnog asistenta OFS-a Novi Travnik.

U svojoj propovijedi don Boris je napravio usporedbu Starog i Novog zavjeta gdje Gospodin u Starom zavjetu uzima za ruku i vodi svoj narod, a u Novom sam se daje za svako ljudsko biće. Uz ostalo tumačio je što znači mrziti svoj život na ovom svijetu da bi se sačuvao za život vječni i kao najjasniji primjer  istakao sv. Franju, te nas trećoredce potaknuo da slijedimo njegov primjer.

Poslije svete mise u vjeronaučnoj dvorani predavanje na temu  „Svetac, tko je to?“ održao je župnik i duhovni asistent don Anto Ledić. U svom predavanju istaknuo je da je poziv na svetost upućena svakom čovjeku, a na poseban način članovima Franjevačkog svjetovnog reda jer članstvo povlači i odgovornost, osobito gledajući svetost sv.Franje, sv. Klare i sv. Elizabete Ugarske čija djela trebamo slijediti i moliti im se za ustrajnost u borbi za svetost. Također je naglasio da su katolička i pravoslavna crkva jedine crkve koje štuju svece i mole njihov zagovor. Objasnio je i postupak kanonizacije od sluge Božjeg, blaženika i sveca, te istaknuo da se u BiH vodi više postupaka za proglašenjem blaženima i svetima osoba koje su to svojim životom i djelom zaslužile, ali da ima još  tzv. “narodnih svetaca“ za koje tek treba pokrenuti postupak. Don Ledić je pozvao sve nazočne da se mole,  da dokumentiraju uslišanja  i u pismenoj formi dostavljaju svojim župnicima, kako bi svoje mjesto na oltaru dobile mnoge osobe kojima se naš narod moli i posjećuje mjesta njihovih zemnih ostataka. Predavanje je završio objašnjenjem pojma stigme i svojim saznanjima u istraživanju istih te da one ne moraju uvijek biti znak svetosti. Rane Isusove na svome tijelu je prije 800 godina zadobio i naš serafski otac Franjo. Po njima se suobličio sa svojim Otkupiteljem, ali ih je ponizno skrivao da ne bi pao u duhovnu oholost. Don Anto je pozvao sve nas da slijedimo upute za svetost i tako postanemo i ostanemo sveti.

         Nastavak druženja protekao je živo u druženju, razmjeni iskustava uz zakusku koju su priredili domaćini.

Gordana Glavaš, OFS

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo