Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Busovaca 1

U Busovači, u župi Svetog Ante Padovanskog, 28.2.2024. godine, nakon večernje svete mise, održana je tribina  pod nazivom: Obitelj - Crkva u malom.

Na tribini je sudjelovao veliki broj članova Franjevačkog svjetovnog reda i želja nam je kroz ovakve prigode približiti se ljudima, aktivirati ih da se odvaže i pridruže našem bratstvu koje polako raste. Voditelj tribine je fra Stjepan Antolović, duhovni asistent mjesnog bratstva OFS-a Busovača.

Tribini se odazvao lijep broj župljana, a župna dvorana za susrete je bila ispunjena.

Fra Stjepan je  susret započeo molitvom i pozdravio sve prisutne. Istaknuo je važnost ovakvih susreta, čiji je smisao da se međusobno upoznamo, povezujemo, družimo, širimo zajedno vjeru i ljubav.

Pripremajući se za susret, osim svojih razmišljanja, iznio je i promišljanja don Ivana Bodrožića.

Važno je opominjati, govoriti, naglašavati ulogu Crkve danas u društvu, misleći na nas, živu crkvu.

U prvom razdoblju kršćanstva, temeljna zajednica okupljenih vjernika bila je obitelj - kućna crkva. Od početka Bog je izabrao obitelj za svoje mjesto prebivanja, i s pravom nosi taj časni naziv - kućna crkva. Za crkvu taj naziv nikada nije izgubio važnost već se stavlja veći naglasak na to.

Danas se moramo upitati što smo učinili, u šta smo pretvorili svoje obitelji. Udaljeni smo, stranci jedni drugima, razdvojeni po svim osnovama. Obitelj - jeftino prodan božanski kapital! Zapuštene su vrijednosti kojima se vrednuje obitelj. Bog od početka zadaću odgoja stavlja na obitelj. A danas, tko sve odgaja obitelj?

Što nam je činiti?

Upraviti pogled prema izvoru naše vjere i urediti svoje obitelji prema Božjoj riječi. Jer, danas svakome dajemo pravo na riječ, a malo ili nikako Bogu. Naša obitelj ostaje crkva u malome. Ako nema molitve u našem domu, tada ne možemo očekivati blagoslov u svom životu. Danas se živi u divljim brakovima, moderno, bez mise i sakramenata, bez molitve i zato nema blagoslova. Moramo to mijenjati. Bez sakramenata smo ništa. A danas su razvodi sve češći. Zašto? Ljudi se boje života, mladi se boje rađanja i rada, jer se danas očekuje sve servirano. Zaboravili smo Boga i zato dolazi strah i život se raspada.

Upravimo pogled na Svetu obitelj. Božanski je ideal zajedništvo muškarca i žene da se pretvori u obitelj.  Obitelj je čvrsti temelj društva i mora se raditi na njenom učvršćivanju. Bog da bude zaglavni kamen svake obitelji, a onda obitelj se istinski odnosi prema Bogu i Božjem planu. Jer, Bog nije htio biti bez obitelji. Zato je došao u obitelj i Njegov stav nam pomaže da i mi izgradimo taj stav.

Ne trebamo živjeti stihijski nego se suobličavati Božjem planu i Božjoj riječi.  Kao obitelj, trebamo postati svjesni svoje svetosti, jer je Bog tako htio da se obitelj izgrađuje po mjeri Boga.

Poslušno, ponizno, snažno i odvažno raditi na posvećenju sebe i svoje obitelji.

Fra Stjepan je preporučio da razmislimo o promjeni u svom životu i u svojim obiteljima.

Da nikada ne dopustimo  problemima da nas okrenu na neki drugi život a protiv nas i naših bližnjih.

Bez Boga čovjek je ništa, a s Bogom ima sve.  Tu rečenicu da često ponavljamo u obitelji.

Slika o nama izlazi iz naših obitelji i moja kuća je Crkva u malom.

Sveta obitelj da bude uzor mojoj obitelji.

Zatim su uslijedili razgovori o obiteljskim primjerima vjere, svjedočanstva Božjeg djelovanja o promjeni života u obitelji.

Fra Stjepanu zahvaljujemo za susret, za snažne i poticajne riječi koje nas prisutne nisu ostavile ravnodušnima.

Busovaca 2

Mir i dobro!

Sestra Gordana Ljubos, OFS Busovača

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo