Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

IMG 2ce1c2e3356b6c352fb2f47323e01c3f V

Župu "Svetog Ilije" u Zenici, dana 20.2.2024. godine, pohodili su članovi Franjevačkog svjetovnog reda sa duhovnim asistentima.  To su mjesna bratstva Bučići, Busovača, Brajkovići, Dolac, Guča Gora, Nova Bila, Novi Travnik i Vitez.

Susret je započeo molitvom krunice i pobožnosti svetom Anti, a prisutni su imali i mogućnost sakramenta ispovijedi. 

U 18:00 sati započelo je euharistijsko slavlje koje je predvodio zenički župnik fra Marko Kepić, a koncelebrirali su fra Pero Vrebac, duhovni asistent MB Guča Gora, fra Stjepan Antolović, duhovni asistent MB Busovača i fra Drago Pranješ, duhovni asistent MB Bučići 

Slavlje je svojom pjesmom uzveličao župni zbor.

Nakon toga, župnik fra Marko Kepić je održao kratko predavanje o dolasku franjevaca na područje Zenice, o župi i samoj crkvi.  Većina nas je prvi put  bila prisutna u toj divnoj crkvi i nitko nije krio oduševljenje svime, a posebno glavnim oltarom. I kako reče fra Marko, oltar je stariji i od same crkve koja je proglašena Nacionalnim spomenikom.

Naravno, ratna zbivanja utjecala su i na ovu župu i župljane koji su u velikom broju odselili. Nekada je ova župa brojala  400 trećoredaca, zapisano u maticama. Danas je potrebno obnoviti i oživiti to bratstvo. 

Naglasio je važnost franjevačke duhovnosti, svega onoga što je sv. Franjo govorio i živio. Sv. Franjo je bio konkretan i sve je vraćao Evanđelju. Samo je to bit, samo je to pravi i istinski put života i spasenja.  

Zatim je sestra Mirjana Biljaka, koordinatorica travničkih zavičajnih susreta prisutnima ukratko predstavila život i rad FSR-a, te plodovima koje donosi bratsko zajedništvo, kako za osobni život pojedinca tako i za život župne zajednice.

Naš put, bratska druženja su također put Sv. Franje koji je jako držao do braće i Bogu bio zahvalan na daru braće.

Nakon predavanja i zajedničkog fotografiranja, slijedilo je bratsko druženje - agape. 

Ovi susreti su nam itekako prevažni. Pohod u Zenici, našoj franjevačkoj župi dao je novo iskustvo. Ne smijemo biti daleki jedni drugima. Radost nam je dana u zajedništvu jednih s drugima. Potičemo jedni druge u dobru.  Zahvalni Bogu za još jedan bogat i milosni susret. Hvala fra Marku  i našim duhovnim asistentima na strpljivosti i nesebičnom darivanju. Hvala našim domaćinima. Fra Marko preporučuje u molitve za obnovu bratstva u Zenici. Još jednom Bogu zahvalni za zajedništvo i jedinstvo I. i III. Franjevačkog reda.

Mir i dobro!

Sestra Gordana Ljubos, MB OFS Busovača

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo