Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

9 susret VITEZ

U Vitezu, u crkvi Sv. Juraja, 4.12.2023.godine održan je 9. ovogodišnji susret OFS-a travničkog kraja. Na susretu su se okupila bratstva iz Busovače, Guče Gore, Bučića, Nove Bile, Brajkovića, Novog Travnika i Viteza. Susret je počeo u 17:00 sati predavanjem župnika i duh. asistenta za OFS fra Velimira Bavrke.


Na početku je zamolio Gospodina za blagoslov susreta. Istakao je da je za nas najvažniji susret sa živim Isusom, da je On središte i da smo svi došli zbog Njega. I bez obzira kakav je naš život, svi imamo pravo na Boga. Pozvao nas je da osluškujemo iznutra što to Bog želi da čujemo. Jako je važno da ta naša unutarnja pozornost bude usmjerena na Božju prisutnost, da nam uvijek  bude jasno u kakvom smo odnosu sa Bogom. A onda nam je dao primjer sv. Franje: "Moj Bog i sve moje"! Franjo je svoj život oblikovao po Isusu Kristu i vrlo rano je otkrio kako je život drukčiji u blizini Isusa Krista. I što je bio bliži Isusu, više je otkrivao sebe i svoj život. Franjo je stalno rastao, ulazio u dubine Svetoga pisma, produbljivao svoj život i shvatio da nigdje nema tih dubina osim kod Isusa. Bio je čovjek jednostavnosti. Slušao je Božju riječ. I kad je Isus pozvao Franju da popravi crkvu, te riječi je shvatio tako da je prvo počeo u sebi graditi, sebe izgradjivati. Što se dogadja kada smo poslušni Božjoj riječi? Ako smo mi trećoreci poslušni Božjoj riječi, onda će svima oko nas biti dobro. Što više pustimo da se u nama utjelovi Božja riječ to više radosti drugi imaju. Tako možemo činiti male stvari ali velikim srcem i velikom ljubavlju. Eto, to je bio sv. Franjo. To znači nasljedovati sv. Franju.


Mnogi ne prepoznajemo znakove vremena u kojem živimo. Kao da više nema na zemlji Božje prisutnosti, jer se svijet više ne hrani Isusovom riječi, koja je najjača snaga.  Ovaj svijet treba Isusov blagoslov. I mi smo pozvani blagoslivljati. Za Franju izvor svega blagoslova bio je Bog. A kada smo mi obnovljeni Božjim blagoslovom, onda smo sposobni i svoje neprijatelje blagosloviti. U ovome vremenu Došašća, evo dopustimo da se Božja riječ utjelovi u nama i došlo je vrijeme da pomognemo drugima. Vrijeme je poniznosti, nade, radosti. Pogledati čovjeka pored sebe u njegovoj boli i pružiti mu utjehu. Darovati iskren osmijeh, blagu riječ. To je zadaća trećoredaca. To je bio sveti Franjo. Slika Božića, siromašnog Djeteta i njegove Majke, izoštrila je Franjin pogled na Boga, i to je postala istinska Franjina radost. Imati Boga u svome srcu. I kaže Franjo: Svjetlo je došlo u moju tamu. Fra Velimir je završio riječima sv. Pavla: "A moj Bog ispuniće svaku vašu potrebu po bogatstvu svome, veličanstvu u Isusu Kristu"

Zazvao je zagovor sv. Franje da nam izoštri pogled srca da prepoznamo vrijeme u kojem živimo. Nakon predavanja, slijedila je molitva krunice. U 18:00 sati fra Velimir Bavrka predslavio je sv. Misu uz koncelebraciju fra Pere Vrebca, duh.asistent OFS-a Guča Gora, fra Stjepana Antolovića duh.asistent OFS- a Busovača i fra Silvana Di Benedetta, župnog vikara župe Vitez.


Nakon mise nastavili smo druženje u dvorani župne kuće uz domjenak, bratsko druženje, radost, pjesmu....zahvalni Bogu za ovaj susret i svima koji su pomogli da se susret ostvari.


Mir i dobro!

Gordana Ljubos, OFS Busovača

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo