Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

WhatsApp Image 2023 12 03 at 21.49.42

U srijedu 29. studenog, na blagdan Svih svetih Franjevačkog reda u samostanskoj i župnoj crkvi svetih Petra i Pavla u Tuzli, zbila su se dva važna i značajna događaja. U 17 sati održani je izborni kapitul mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) kojim je predsjedao područni ministar OFS-a Bosne Srebrene brat Marijan Begić, a nazočili su područni duhovni asistent fra Miro Relota i mjesni duhovni asistent fra Mijo Ljubos. Većinom glasova u novo vijeće su izabrani: Zlatko Špoljarević – mjesni ministar i povjerenik za Framu, Mladen Bosankić – doministar i tajnik, Liljana Pranjić – rizničarka i Tanja Ljubas – učiteljica formacije.


Nakon izbornog kapitula, u 18 sati slavljena je sveta misa koju je predvodio fra Miro Relota, a u koncelebraciji su bili fra Mijo Ljubos, župni vikar fra Franjo Ninić i fra Marko Antić, župnik i duhovni asistent OFS-a Župe Breške. Svečanost i radost za mjesno bratstvo OFS-a Župe Tuzla uvećana je kada su pod svetom misom u Franjevački svjetovni red primljene sestre Ivkuna Krstić – Kolenc i Kata Čajić. Ulogu svjedoka vršile su sestre Ljiljana Pranjić i Mira Ivanović. Primanje je predvodio mjesni ministar Zlatko Špoljarević, a u euharistijskom slavlju su sudjelovali framaši Župa Tuzla i Breške.


Fra Miro je u propovijedi govorio o svetkovini Svih svetih Franjevačkog reda i svim članovima franjevačke obitelji koji su živjeli evanđelje po primjeru svetog Franje. Pitao se što članove franjevačke obitelji razlikuje od ostalih vjernika. Dotaknuo se u propovijedi netom pročitanog evanđeoskog ulomka u kojem Isus razgovara s bogatim mladićem i govori mu što treba učiniti kako bi baštinio vječni život. Fra Miro je, parafrazirajući Isusove riječi, kazao kako „treba ostaviti sve što nas oko ovoga svijeta brine i na prvo mjesto staviti Boga.“ „Da bismo na prvo mjesto stavili Boga, trebamo ljubiti brata čovjeka“, fra Mirine su riječi koji je dodao da nas „sveti Franjo nas uči da Crkva nije nešto daleko, nego smo Crkva svi mi, braća i sestre koji žive franjevaštvo.“ Nastavio je kako „ne možemo ljubiti Boga, ako ne ljubimo brata čovjeka.“


Naglasio je kako svoju ljubav i vjeru trebamo svjedočiti svim ljudima s kojima se svakodnevno susrećemo.


Nakon svete mise susret je nastavljen u samostanskoj dvorani na nastavku slavljenja velikog dana za tuzlansko mjesno bratstvo OFS-a, gdje je za obiteljskim stolom nastavljena gozba ljubavi i zajedništva. Sestrama Ivkuni i Kati želimo ustrajnost u franjevačkom pozivu, a novoizabranom vijeću obilje blagoslova u obavljanju službi koje su im povjerene.


Bogu hvala za ovaj milosni dan!

WhatsApp Image 2023 12 03 at 21.49.47

WhatsApp Image 2023 12 03 at 21.49.51

Mladen Bosankić, OFS Tuzla

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo