Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

WhatsApp slika 2023 12 01 u 12.20.23

XII. Nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame se održao od 24. do 26. studenoga 2023. u Franjevačkom Koviktu u Visokom. Geslo ovogodišnjega seminara glasi: „Zato, tješite se uzajamno i izgrađujte jedan drugoga, kako i činite!“ (1 Sol 5,11). Seminar je organiziralo Nacionalno povjerenstvo za formaciju s Nacionalnim vijećem Frame Bosne i Hercegovine. Sudjelovalo je 80 framaša iz 40 mjesnih bratstava diljem Bosne i Hercegovine uz prisustvo nacionalnog duhovnog asistenta, fra Joze Hrkaća i područnog duhovnog asistenta, fra Antonia Baketarića.


Prvi dan seminara započeo je svetom misom u crkvi sv. Bonaventure, nakon čega je uslijedila večera i upoznavanje framaša. Prvo predavanje na temu gesla vodio je fra Silvio Zlatarević, duhovni asistent Frame Kiseljak. Fra Silvio se, pored gesla, osvrnuo na služenje i animiranje bratstva te o važnosti kvalitetne formacije i službe voditelja formacije. Prvi dan seminara je završen euharistijskim klanjanjem, kojeg su animirali framaši.


Drugo predavanje je uslijedilo idućeg jutra a njegov predavač je bio Ivan Džankić, nacionalni voditelj formacije. Njegova tema bila je: „Služba i poslanje voditelja formacija“. Nakon Ivanovog predavanja, započela su kružna predavanja i rad po grupama, te zabavni dio radionice. Ove godine se obilježava 800. godina prikazanja Živih Jaslica u Grecciu pa povodom toga framaši su kroz različite skečeve prezentirali nastanak živih jaslica. Organizatori su uz molitvu i radionice, pripremili i zabavni dio, u kojemu su nazočni pokazali svoje znanje, sposobnost i kreativnost kroz različite igre te tako očitovali što znači franjevačka radost i veselje.

 

Zadnji dan seminara i treće predavanje je vodio fra Stipo Alandžak, ravnatelj Gimnazije. Nakon fra Stipinog predavanja, seminar je zaključen evaluacijom u grupama i svetom misom. Nakon misnoga slavlja uslijedio je ručak, a framaši su uz pozdrave izrazili i želju da se uskoro ponovno susretnu.


Svojim su se kućama zaputili s novim poznanstvima, znanjem i savjetima koje će iskoristiti u mjesnim bratstvima. Drago nam je što smo se okupili i što smo i ove godine imali priliku održati nacionalni seminar.

WhatsApp slika 2023 12 01 u 21.12.59

WhatsApp slika 2023 12 01 na 22.12.06

WhatsApp slika 2023 12 01 na 22.12.12

WhatsApp slika 2023 12 01 u 22.12.15

WhatsApp slika 2023 12 01 u 22.12.19


Mir i dobro!

Ana Maria Prusina, nacionalna tajnica Frame BiH

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo