Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

WhatsApp Image 2023 11 25 at 22.28.02

21.11.2023. godine ostat će upisan u povijest župe Dolac na Lašvi kao jedan od značajnijih. Tog dana, na večernjoj svetoj misi u Franjevački svjetovni red primljeno je 9 sestara i tako je nakon nekoliko decenija oživljen rad ovog mjesnog bratstva. Ovom svečanom činu prethodio je strpljiv rad fra Marinka Didaka, mjesnog župnika i duhovnog asistenta ovog mjesnog bratstva OFS-a, kao i suradnja sa okolnim bratstvima travničkog kraja. Veliki doprinos dao je i fra Pero Vrebac, duhovni asistent mjesnog bratstva OFS-a Nova Bila i koordinator bratstava travničkog kraja.


Svetu misu u 17 sati predslavio je fra Miro Relota, duhovni asistent OFS-a Bosne Srebrene, a koncelebrirali su fra Marinko Didak i fra Pero Vrebac. U svojo poticajnoj propovijedi fra Miro je svima nama kao uzor stavio primjer života svete Elizabete Ugarske, zaštitnice OFS-a. Iako je bila bogata, iako je bila kraljica – vladarica, svojim nasljedovanjem Isusa Krista po primjeru svetoga Franje postigla je svetost. Za nekoga bi to na prvi pogled bilo nemoguće, ali u svakom siromahu i bolesniku sveta Elizabeta vidjela je Isusa i nesebično pružala pomoć. Iako je bila plemkinja, njezin život nije bio baš tako lagan. No, sveta Elizabeta je uvijek imala potpuno pouzdanje u dragoga Boga. Tako i mi, bez obzira na eventualne poteškoće ne smijem gubiti pouzdanje u Boga i trebamo u svakom čovjeku ljubiti Isusa Krista.


Potom je uslijedio i sam obred primanja koji je predvodio brat Marijan Begić, područni ministar OFS- a Bosne Srebrene. On je 9 sestara iz ove župe primio u Red, a sve to je u ime Crkve potvrdio i blagoslovio fra Miro. Sve sestre su kao uspomenu na ovaj dan dobile znak tau, Novi Zavjet i Pravilo i Generalne konstitucije OFS-a.


Na ovo svečano i sveto misno slavlje došli su i braća i sestre iz bratstava Bučići, Novi Travnik, Guča Gora i Nova Bila koji su izrazili bratsku blizinu novoprimljenim sestrama i uzveličali ovo slavlje. Župni zbor je svojim pjevanjem ovu misu dodatno uljepšao, tako da je doista sve bilo prelijepo.


Nakon gozbe za stolom Gospodnjim okupili smo se u župnom domu gdje su fra Marinko i vrijedne domaćice pripremile zakusku za svu nazočnu braću i sestre. Uz prepun stol i srca puna ljubavi zadržali smo se u bratskom druženju.


Neka ovo obnovljeno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda raste i bude za primjer i na korist ovoj župnoj zajednici. Svim primljenim sestrama želim ustrajnost u pozivu i nasljedovanju Isusa Krista po primjeru svetoga Franje. Bogu dragom hvala na ovoj velikoj milosti!

WhatsApp Image 2023 11 25 at 22.28.12

WhatsApp Image 2023 11 25 at 22.28.16


Marijan Begić, OFS

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo