Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

WhatsApp Image 2023 11 13 at 15.04.45

U ponedjeljak, 30.10.2023.godine, održan je 5. susret OFS-a travničkog kraja u Busovači, u crkvi Sv. Ante Padovanskog. Susretu su nazočila bratstva OFS-a Guča Gora, Bučići, Nova Bila i Busovača. Susret je započeo molitvom franjevačke krunice, a zatim je slijedila sv. misa koju je predslavio fra Mario Dadić duhovni asistent MB Busovača, uz koncelebraciju svećenika: fra Ivica Matišić župni vikar i duhovni asistent Frame Busovača, fra Pero Vrebac župni vikar i duhovni asistent OFS-a Guča Gora, te Drago Pranješ duhovni asistent OFS-a Bučići.

Nakon mise, susret je nastavljen u dvorani za susrete, gdje je fra Mario Dadić održao predavanje na temu Porcijunkula.

Predstavio je Porcijunkulu kao mjesto koje je sveti Franjo ljubio više nego  ostala mjesta na svijetu. Tu je Franjo doživio mnoga snažna iskustva počev od svoga obraćenja. Tu je dobio jasnije očitovanje kojim putem ići. Sa braćom je tu razvio prvu nastambu. Tu su bile i mnoge šaljive priče koje je otkrio bratu Leonu. Tu je dočekao Klaru i zauvijek posvetio Gospodinu. Tu je izmolio, žarom svoje zagovorničke molitve glasoviti Porcijunkulski oprost, jer je želio sve ljude poslati u nebo. Tu su se održavala velika zborovanja, kapituli a najpoznatiji je "Kapitul na rogožinama", jer su braća zbog nedostatka smještaja noćila na rogožinama pod vedrim nebom. Na tom kapitulu objavljeno je Pravilo Reda (nepotvrđeno pravilo). Na tom mjestu Franjo je završio svoj život, jer je želio dušu predati Bogu ondje gdje je upoznao put istine. Pjevajući je dočekao smrt. To je mjesto gdje je nakon mnogo stoljeća papa Ivan Pavao II dočekao predstavnike mnogih religija svijeta na prvu sveopću molitvu za mir u svijetu.


U drugom razmišljanju o Porcijunkuli, fra Mario je iznio skromni i ponizni i svet život  Franjin,  vezan za to mjesto. Braći je naredio da ga s posebnim poštovanjem časte, čuvaju u poniznosti i skromnosti kao ogledalo redovništva. Pravo vlasništva je ostavio drugima, a sebi i svojima zadržao pravo upotrebe. Na tom mjestu se održavala najveća stega, kako u šutnji tako i u molitvi. U svijetu ali sklonjeni od svijeta, tu su braća sirila divan miris pobožnosti, provodili su život anđeoski. Ova mala crkva postala je izvor franjevaštva, koji kao rijeka teče cijelim svijetom. Zatim smo čuli i jedno fiktivno razmišljanje putovanja u Asiz. To putovanje je također dočaralo kako Franjin duh itekako živi i danas i dotiče mnoge koji žele slijediti Gospodina.


BOZE, HVALA TI - što bi čovjek i mogao izgovoriti, nakon što ostavi i odbaci od sebe sve što ga zarobljava a stane pred svojim Bogom i doživi ljubav Božju kao nas serafski otac. Na kraju nam je fra Mario postavio pitanja na koja bi trebali potražiti odgovor u sebi. Još jednom, primjer svetoga Franje nam otkriva kakvi trebamo biti prema braći ljudima i prema sebi.


Druženje smo nastavili uz domjenak i razgovor sa braćom i sestrama.  Proslavili smo i dva rođendana, našega ministra Željka Majdanđića i njegove supruge Jasne Majdanđić, naše sestre trećoredice. Ovom prilikom zahvaljujem našem župniku fra Zoranu Jakoviću, našim svećenicima i časnim sestrama na svesrdnoj pomoći da se ovaj susret ostvari. Bogu hvala na daru zajedništva, daru braće i sestara!

WhatsApp Image 2023 11 13 at 15.04.46 

WhatsApp Image 2023 11 13 at 15.04.43

 


Mir i dobro!


Gordana Ljubos, OFS Busovača

 

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo