Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

WhatsApp slika 2023 09 08 u 09.40.31

Šesti mjesni susret mjesnih bratstava Franjevačkog svjetovnog reda održan je 4. IX. 2023. u Bučićima. Susretu je nazočilo 59 članova iz osam bratstava: Busovača, Brajkovići, Dolac, Guča Gora, Nova Bila, Novi Travnik, Vitez i Bučići.

Molitva franjevačke krunice započela je u 17.30 sati, a sveta misa koju je predslavio fra Drago Pranješ, župni vikar i duhovni asistent Frame i OFS-a, u 18 sati. Euharistijsko slavlje predslavili su fra Pero Vrebac, župni vikar i duhovni asistent OFS-a Goča Gora, fra Mogomir Kikić, župnik i duhovni asistent OFS-a Nova Bila i fra Krešimir Vukadin, župnik i duhovni asistent Frame i OFS-a Brajkovići. župa.
 
Poslije sv. Drago Pranješ održao je vrlo korisno predavanje o sakramentu ispovijedi.
Pojasnio je da je izvor oproštenja grijeha Evanđelje u kojem Isus, nakon što se ukazao učenicima, ustanovljuje ovaj sakrament. (Ivan 20:21-23). Na ispovijedi se grijesi opraštaju ili zadržavaju ovisno o ozbiljnosti s kojom se pristupa ispovijedi. Čovjek ne može dotaknuti prošlost i Isusovu kalvarijsku žrtvu, ne može dotaknuti svoju prošlost i promijeniti počinjeni grijeh, ali Isus može jer njegova žrtva nakon uzašašća nema vremena, za njega je svaki život sada. Apostolima je dana ovlast opraštanja grijeha i ona se proteže do danas i ne ovisi o svećeniku jer svaki svećenik, kakav god on bio, ako je ispravno zaređen, može opraštati grijehe.
 
U prošlosti je ispovijed bila javna i ispovijedala su se samo tri grijeha: otpadništvo, ubojstvo i preljub, i to samo jednom u životu. Javno ispovijeđeni vjernici bili bi isključeni s mise i ponovno uvedeni u zajednicu tek na Veliki četvrtak. Tridentski sabor donio je Dekret o sakramentima pokore i bolesničkog pomazanja i uveo tajnu ispovijed, samo pred svećenikom, u kojoj se moraju ispovjediti svi teški grijesi prema broju i okolnostima u kojima je grijeh počinjen. , što je i danas u praksi. Treba misliti na svoje grijehe, pokajati se za njih, čvrsto odlučiti ne vraćati se na njih, ispričati ih svećeniku i izvršiti propisanu pokoru, tj. nadvladati, nadvladati srce, misli, odnose, postupke. Za neke grijehe postoji zadovoljština za grijeh, odnosno dobiješ oprost pod uvjetom da nešto učiniš.
 
Na kraju smo čuli o svećenikovoj obvezi čuvanja ispovjedne tajne te o svetom Ivanu Nepomuku koji je podnio mučeništvo zbog zavjeta ispovjedne tajne. Nastavak druženja protekao je u veseloj atmosferi druženja i razmjene iskustava u vjeronaučnoj dvorani uz prigodni domjenak kod domaćina.
 
Francika Bavrka, OFS

 

 

 

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo