Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

WhatsApp Image 2023 05 23 at 12.15.17

 

U Međugorju, od 19. do 21. svibnja 2023. godine održana je VIII. Nacionalna duhovna obnova Frame BiH pod geslom „O čovječe, ljubiš li život?“ (Ps, 34, 13)

Program je započeo u petak okupljanjem u dvorcu Nancy i Patrick gdje su framaši bili smješteni za vrijeme trajanja duhovne obnove. Framaši su zatim sudjelovali na večernjem molitvenom programu u župnoj crkvi. Nakon uvodnih pozdrava Anđele Marić, nacionalne predsjednice Frame BiH, uslijedilo je kratko upoznavanje framaša po grupama. Prvo predavanje održao je fra Stanko Mabić, duhovni asistent Frame Vitina. Fra Stanko je framašima govorio o samome geslu ovogodišnje duhovne obnove te rekao kako svi mi želimo se nauživati sretnih dana i da postoje dva odgovora kako to postići: jedan odgovor nudi ovaj svijet, a drugi odgovor je Isus Krist. Fra Stanko je također poručio framašima da čovjek ne može potpuno naći sebe sve dok se ne dariva drugima i da je služenje veća moć od vladanja. Završetkom programa u petak, framaši su uz molitvu krunice popeli se na mjesto Gospina ukazanja.

Subotom u jutro framaši su se okupili na zajedničkoj molitvi, a iza doručka je uslijedilo i drugo predavanje koje je održao fra Fran Ćorić, pomoćni duhovni asistent Frame Mostar. On je u svojemu predavanju pričao o duhovnoj pustinji. Poručio je framašima da iako se ne čini tako, pustinja je prostor obilja u kojemu spoznajemo da postoji više, da u tišini pustinje i u praznom prostoru nalaziš istinu – Boga. Također je ohrabrio framaše da daju uvijek i jedino sve od sebe jer se od rezerviranosti i djelomičnosti umire. S ovim mislima framaši su se zaputili na Križevac gdje su nakon molitve proveli vrijeme u svojoj osobnoj pustinji razmišljajući o svom duhovnom životu i tražeći odgovore na postavljena pitanja. Nakon ručka i slobodnog vremena, fra Ivan Hrkać, duhovni asistent Frame Međugorje održao je ispit savjesti kako bi se framaši što bolje pripremili za svetu ispovijed. Kao i prethodne večeri, dio programa je bila sveta misa i klanjanje u župnoj crkvi. Večer smo obogatili i završili zajedničkim druženjem uz pjesmu i ples.

Zadnji dan duhovne obnove započeli smo molitvom, a zatim su framaši u svojim grupama imali plenum u kojem su razgovarali o protekla tri dana kroz zanimljiva pitanja i izazove. Kao uspomenu na duhovnu obnovu, imali su zadatak napisati anonimna pisma koja su podijeljena jedni drugima uz poticajne i ohrabrujuće riječi.

Za kraj su imali priliku poslušati životno svjedočanstvo Nancy i Patricka. Nakon svete mise, fotografiranja i ručka uz mnoštvo zagrljaja, osmijeha ali i pokoju suzu, framaši su se napunjenih baterija i uz pregršt novih uspomena i poznanstava vratili u svoja mjesna bratstva.

WhatsApp Image 2023 05 23 at 12.15.17 1

 

Mir i dobro!

Ilijana Manđeralo, nacionalna tajnica Frame BiH

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo