Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

WhatsApp Image 2023 05 07 at 19.48.24

 

U provincijalnoj kući, školskih sestara franjevki, Bjelave 85 u Sarajevu od 21. do 23. travnja 2023., održan je prvi ciklus projekta „Susret na putu duhovnog zvanja“ za djevojke. Sudjelovalo je 10 djevojaka iz župe Podmilačja, Busovače, Doca, Bugojna. Također, u jednom dijelu ovog programa sudjelovala i naša juniorka s. Suzana Benković te naše dvije studentice iz internata (“Dom Majke Margarite Pucher”).

Program se sastojao od druženja, razgovora, molitve, predavanja, radionica te obilaska Sarajeva. Prvoga dana djevojke su pristigle u popodnevnim satima. Dobrodošlicu su im poželjeli kućna predstojnica s. Gracija Žabić i duhovni asistent Frame, fra Antonio Baketarić. Na ovom seminaru u pripremi sudjelovala je i naša s. Vesna Bošnjak.
 
Seminar je započeo sv. misom u samostanskoj kapelici, a djevojke su se uključile ministriranjem, čitanjem i pjevanjem. Nakon večere uslijedio je uvod u seminar koji je predstavio fra Antonio, a potom smo nastavili sa upoznavanjem te prvom radionicom (na temu: Biti na putu u Emausu) koju je održala s. Radmila Ilinović. Drugoga dana, prijepodneva, održao je dva predavanja (Sv. Franjo Asiški i kršćanstvo) te (Poziv kroz susrete sa gubavcem i sultanom) fra Antonio. U popodnevnim satima obišli smo Sarajevo u kojem smo zajedno posjetili tri vjerske zajednice te proširivali i naše znanje o vjeri i kulturi. Nakon toga bio je upriličen posjet našoj prvoj provincijalnoj kući (Bjelave 43 - „Dom Majke Margarite Pucher“) gdje su smještene studentice koje dolaze iz raznih krajeva Bosne. U predvečerje smo nastavile sa programom u kojem je naša s. Vesna na jedan blizak način mladim djevojkama predstavila zajednicu školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije. Trećega dana, nakon euharistijskog slavlja u našoj kapelici te zajedničkog doručka, sve prisutne djevojke pozdravila je i naša provincijalna predstojnica s. Željka Dramac koja se vratila s puta. Uslijed ovih susreta sa sestrama, nastavile smo sa završnom biblijskom radionicom (Isusovo odrastanje u obitelji - mladenačko odrastanje i donošenje odluka), koju je održala s. Radmila.
 
„Susret na putu duhovnog zvanja“ novi je projekt Franjevačke mladeži (Frame) Bosne Srebrene. Pokrenut je iz želje da se zainteresiranim mladim ljudima približi franjevački način života. Budući da „Framu“ čine i mladići i djevojke odlučeno je da se za mladiće susret organizira u dogovoru sa promotorima zvanja Franjevačke provincije Bosne Srebrene, a za djevojke u dogovoru sa promotoricama zvanja Školskih sestara franjevki bosansko-hrvatske provincije. Na ovom projektu iznimno osim framaša pozvani su i drugi zainteresirani mladi.
 
Ovakve susrete planiramo nastaviti opet u jesen, a konačni cilj je pomoći zainteresiranima i djevojkama i mladićima u razlučivanju poziva – ne samo duhovnog – i približiti im franjevački način života te zajednički razmišljati o svjedočenju bratskog i solidarnog življenja u današnjem svijetu.
 

WhatsApp Image 2023 05 07 at 19.48.24 1

WhatsApp Image 2023 05 07 at 19.48.23

 
 
Školske sestre franjevke
logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo