Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

WhatsApp Image 2023 05 01 at 19.11.04

U konviktu Franjevačke klasične gimnazije u Visokom od 28. do 30. travnja 2023. godine održana je XXI. Škola animatora Frame Bosne Srebrene. Sudjelovalo je 65 framaša iz 27 mjesnih bratstava Franjevačke mladeži Bosne Srebrene.

Prvoga dana framaši su pristigli u popodnevnim satima. Nakon njihovog dolaska, program smo započeli svetom misom koju je predslavio fra Ivan Stanić, zamjenik područnog duhovnog asistenta. Nakon večere i uvodnih pozdrava, framaši su se imali priliku više zbližiti kroz prikladnu igru upoznavanja.
Predavanje na temu gesla "Nauči me vršiti volju Tvoju." održao je fra Ivan Slišković, duhovni asistent Frame Čitluk.
Večer smo proveli uz puno smijeha, osmišljajući skečeve na zadane teme. Dan smo završili večernjom molitvom.
 
U subotu, nakon jutarnje molitve i doručka, program smo počeli predavanjem na temu "Tko, što, kako? Animator!", koje je pripremila područna voditeljica formacije Antonia Grubeša. Antonia nam je pobliže objasnila zadaće i osobine pravog animatora.
Nakon toga su uslijedila i četiri kružna predavanja: Komunikacija, Odabir teme i literature, Tijek i vođenje susreta te Rad s Malom Framom. Ova predavanja su budućim animatorima pružila sve ono što im je potrebno za pripremu i vođenje tjednog susreta Frame. Nakon kratke pauze, područna predsjednica Leona Barešić, govorila je o važnosti samoprocjene s ciljem da framaši najprije upoznaju sami sebe, svoje talente i mogućnosti.
 
Nakon zasluženog odmora uslijedio je rad po grupama. Framaši su imali zadatak osmisliti nove projekte. Trebali su predstaviti cilj projekta, materijale koji će im biti potrebni i pronaći rješenja za moguće financijske probleme. Nakon toga, područni blagajnik Dario Adžić objasnio je neka od pravila za učenje igara te framašima predložio igre koje mogu iskoristiti u svojim bratstvima.
Nakon zaista radnog dijela dana uslijedila je sveta misa, a zatim zabavna igra i ples. Večer smo završili uz klanjanje, kojeg su pjesmom animirali framaši.
 
U nedjelju, nakon molitve i doručka, framaši su imali priliku postavljati anonimna pitanja na koja su odgovarali članovi područnog vijeća. Vijeće se kratko osvrnulo na sve što smo radili ovog vikenda, a framaši su ispunili ankete kako bismo imali povratnu informaciju.
 
Svoje druženje završili smo onako kako smo i počeli - svetom misom koju je predvodio fra Ivan Stanić. Nakon mise smo napravili zajedničku fotografiju, ručali i još jednom zaplesali. Rastanak i odlazak kućama bio je, kao i obično, jako emotivan.
 
Čestitamo svim novim animatorima Frame Bosne Srebrene te se istinski nadamo da će u svojim mjesnim bratstvima primijeniti stečeno znanje, slijedivši Njegovu volju.
 
WhatsApp Image 2023 05 01 at 19.11.03
 
WhatsApp Image 2023 05 01 at 19.10.53
 
Mir i dobro!
Leona Barešić, predsjednica Frame Bosne Srebrene

 

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo