Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Slika 01

Nedjalja, 29.siječanj 2023.godine, zaista je poseban dan za mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda župe svetog Ivana Krstitelja u Podmilačju. U 11 sati filijalna crkva svetoga Franje u Bistrici bila je puna vjernoga puka, a prve klupe popunili su članovi mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda Podmilačje i oni koji će to postati pod ovom svetom misom. Svetu misu predslavio je fra Filip Karadža, župnik i upravitelj svetišta svetog Ive, a koncelebrirali su fra Miro Relota, područni i nacionalni duhovni asistent OFS-a i fra Nikica Vujica, župni vikar i duhovni asistent mjesnog bratstva OFS-a župe Podmilačje. Misno slavlje pjevanjem su uveličali članovi Frame župe Podmilačje.

Pod ovom svetom misom u Franjevački svjetovni red primljeno je 14 braće i sestara. Obred primanja je predvodio područni ministar OFS-a Bosne Srebrene brat Marijan Begić, a u ime Crkve ga je potvrdio i blagoslovio fra Miro Relota. Potom je uslijedio obred obnove zavjeta članova mjesnog bratstva OFS-a koji su se okupili na ovoj misi predvođeni mjesnom ministrom Mandom Martinović. Svoj primljenoj i zavjetovanoj braći i sestrama kao spomen na ovaj veliki dan uručen je znak Tau i primjerak Pravila i Generalnih konstitucija Franjevačkog svjetovnog reda. Obredi su bili prožeti osjećajima radosti, bratske ljubavi i zajedništva.
 
Osvrćući se na pročitano Evanđelje, u svojoj propovijedi fra Miro je govorio o blaženstvima, posebno se osvrnuvši na četiri blaženstva – blago siromašnima duhom, blago ožalošćenima, blago krotkima i blago mirotvorcima. Mnogi ljudi u današnje vrijeme misle da će sve svoje probleme riješiti materijalnim bogatstvom, položajem u društvu, vlašću, nametanjem svoje volje drugima. Naprotiv, tako postaju sve nezadovoljniji, žalosni i prazni, unose nemir u svoju dušu i u zajednicu. Fra Miro je pozvao okupljenu braću i sestre da hrabro slijede Krista, našeg otkupitelja, da kao on budu ponizni, krotki, dobrostivi. Da se zemaljskim dobrima služe ali da teže za nebeskima. Tako će steći mir u svome srcu i biti sposobni taj mir nositi i darovati drugima.
 
Na koncu smo se svi okupili oko zajedničkog stola uz zakusku koju su priredili naši vrijedni domaćini. Osobitu zahvalnost iskazujemo mjesnoj ministri Mandi Martinović.
 
Dragoj braći i sestrama koji su primljeni u Franjevački svjetovni red želimo ustrajnost i Božji blagoslov na njihovom putu, a cijelom bratstvu plodonosan rad i radost bratskog zajedništva.
Hvala fra Nikici na predanom radu sa svjetovnim franjevcima ove župe, hvala svoj braći svećenicima i časnim sestrama župe Podmilačje na svemu. Hvala dragom Bogu na ovoj velikoj radosti, kako za ovo mjesno bratstvo tako i za cijeli OFS Bosne Srebrene! Neka ovo bratstvo raste i jača i neka njegovi članovi budu primjer pravih nasljedovatelja svetoga Franje!
 
Slika 02
Slika 03
 
Marijan Begić, OFS
logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo