Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

cuklic123

Kako se približavala svečanost primanja i obećanja u franjevačko bratstvo, župa Čuklić organizirala je duhovnu obnova za framaše koja je upriličena u Kući Djeteta Isusa u Žabljaku gdje je nazočnim kandidatima posviješteno što točno znači i koju odgovornost sa sobom nosi obred obećanja.

Ponizno slijediti sv. Franju, odričući se mnogih stvari te istinski slijediti vjeru težak je i zahtjevan izazov. Vjerujem da smo se svi u jednom trenutku zapitali jesmo li zbilja spremni obećati i jesmo li u stanju ispuniti barem pola stvari koje se traže od nas. Biti u Frami ne znači samo se više usredotočiti na Boga i prihvatiti svoj križ, nego i nesebično nositi križeve drugih, kad od umora pokleknu i prekriže ruke nad životom. Živjeti vjeru podrazumijeva ogroman rad na sebi, ali kad znaš da je uz tebe 43 ljudi koji su ti spremni pružiti savjet, utjehu i ljubav, sve je lakše. Slikovito rečeno – 43 framaša su 43 rudnika zlata, a u tom rudniku nema ništa bez onoga tko je spreman zasukati rukave i uzeti alat za kopanje.
„Naš župnik i duhovni asistent fra Josip Jukić neumorno nas tjera da zavirimo u srca i na tomu mu nikad nećemo moći dovoljno zahvaliti jer nije odustao od nas čak i kad bi drugi već odavno digli ruke. Otpočetka vidi potencijal u nama i na svojim predavanjima potpuno je „iscijedio” dušu, baš kao da posljednji put priča s nama.“, poručili su čuklićki framaši.
Ovom prigodom u posjetu su stigle i Sanja Budimir, socijalna pedagoginja s četiri framašice iz Posušja te Nikolina i Marija Ivana iz Mostara, koje su svjedočile kako je Frama utjecala na njihov život.
Tijekom duhovnih vježbi bio je naglasak na komunikaciji, a tomu su doprinijeli i sami framaši tako što su mobitele ostavili kod kuće, potpuno darujući jedni drugima vrijeme kako bi saslušali probleme i dali savjet ili možda samo zagrljaj i podršku – stvari koje često zaboravljamo, a itekako su bitne. „I suze i smijeh su razlog što ćemo zauvijek pamtiti trenutke zajedništva kojeg smo stekli u Žabljaku. Razlika u godinama, razlika u karakterima, zanimanjima, osobnostima samo je dodatni pokazatelj koliko je svaka od 43 duše jednako potrebna za bratstvo jer se ljepota krije u različitosti, a ljubav u prihvaćanju. Baš različitost daje snagu ljubavi – voljeti nekoga koga ne razumiješ je teško, a upravo je milost od Boga poziv na taj teški put”, još je jedna poruka koju je uputila ova vojska framaša sa svoje duhovne obnove.
Inače, trinaest mladih će u nedjelju, 6. lipnja 2021. biti primljeni u Framu, a njih 33 obećat će ponizno nastaviti koračati Franjinim stopama darujući svijetu sve što su ponijeli s ove duhovne obnove.

Martina Mišković, Frama Čuklić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo