Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

IMG 20210424 150913 1 1

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje framaši župe Rama-Šćit su 24. travnja organizirali ekološku akciju čišćenja okoliša. Više od 20 mladih zajedno s đakonom fra Antonijem Gašićem uzeli su rukavice i vreće, a zatim očistili smeće oko ceste i obale Ramskog jezera od franjevačkog samostana na Šćitu do Osnovne škole fra Jeronima Vladića u Ripcima. Ovo područje posjećuju brojni turisti i ribolovci koji, nažalost, ostavljaju svoje tragove.

Potaknuti primjerom svetog Franje i njegovom ljubavlju prema prirodi i svemu stvorenom, članovi Frame odlučili su 'zasukati rukave' – obući rukavice i uzeti vreće – te otkloniti smeće iz svog okoliša. Skupljeno je pedesetak velikih vreća različitih vrsta smeća.
Ovakve akcije imaju za cilj ne samo očistiti određeno područje, nego podići razinu svijesti o zaštiti okoliša. Franjevci i ljudi bliski franjevačkim idejama se pokušavaju svake godine na vidljiv i učinkovit način uključiti u brigu za očuvanje svega stvorenoga. Sveti Franjo je volio prirodu, bio njezin veliki prijatelj, rado se u njoj zadržavao, njoj je u čast ispjevao i neke pjesme, a najpoznatija je njegova Pjesma bratu Suncu u kojoj veliča svu prirodu, njezinu ljepotu kao veliki dar Božji.

IMG 20210425 154057

Papa Franjo, nadahnut primjerom Asiškog Siromaška, u svojoj enciklici „Laudato si“ govori o ekološkom obraćenju. Pozvani smo prepoznati kako sva bića imaju vrijednost u Božjim očima. Kada budemo mogli vidjeti odraz Gospodnji u svemu što postoji, naša srca će dobiti poticaj slaviti Boga sa svim stvorenjima, kao što je to Franjo radio. „Ideal nije samo otkriti Boga u duši, nego u svemu stvorenome“ – naglasio je Papa.

Mir i dobro!
Frama Rama-Šćit

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo