Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

SLIKA 1 Kopie

U župi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju naizgled se puno toga promijenilo od donošenja uputa i odredbi uslijed ubrzanih promjena situacije oko pandemije koje su stupile na snagu 18. ožujka 2020.

Na blagdan svetoga Josipa, 19. ožujka, za vrijeme jutarnje svete mise pročitane su upute i odredbe Vrhbosanske nadbiskupije u svezi proglašene pandemije korona virusa da će se u danima koji su pred nama svete Mise održavati bez sudjelovanja naroda.
Sutradan, 20. ožujka, na žalost mnogih naših vjernika, s nutarnjom patnjom, prema uputama crkvenih i civilnih vlasti, izostala je njihova nazočnost na misnim slavljima tijekom korizmenog vremena i obredima Velikoga tjedna.
Međutim, kako bi se vjernici duhovno oraspoložili naša crkva je svakim radnim danom i nedjeljama ostala otvorena za osobnu molitvu i duhovno ohrabrenje. U tim danima vjernici su mogli pohoditi crkvu i pred Presvetim izreći svoje osobne potrebe i nakane.
Od početka uputa i odredbi pokušali smo na neki način pokazati župljanima kako smo uz njih, kako ih se rado sjećamo, kako smo i u mislima sa svima njima te smo im preko naše facebook župne stranice redovito slali smjernice i upute i riječi ohrabrenja u ovim teškim trenutcima kušnje.
Također smo i preko lokalnih medija (Radio postaje Orašje) slali prigodne poruke, smjernice, riječi ohrabrenja, a na sam Uskrs i uskrsnu čestitku.
Međutim, iako je izostala njihova nazočnost kad nisu bili u mogućnosti sudjelovati na zajedničkim okupljanjima na slavlju uskrsnuća Gospodnjega, oni najmlađi naše župe su se potrudili uljepšati nam ove svete dane.

SLIKA 2 Kopie

Ministranti i prvopričesnici su na Veliku subotu kod Kristova groba snimili uskrsnu poruku i uputili riječi ohrabrenja i utjehe kroz prigodne uskrsne recitacije i uskrsnu čestitku koju su osmislili na plakatu i izložili ju pred Kristov grob.
Veliki tjedan započeli smo Cvjetnicom- Nedjeljom Muke Gospodnje. Na Cvjetnicu su župljani mogli pohoditi crkvu i uzeti blagoslovljene grančice.
Početkom Velikoga tjedna na obredima su se okupljali župnik i đakon te u praznoj crkvi promišljali o muci i smrti te slavili uskrsnuće Kristovo.
Međutim, iako nismo bili u mogućnosti okupljati se kao Crkva i zajednica i slaviti obrede vazmenog trodnevlja i svetkovinu Uskrsa ipak nije izostao pojedinačni pohod župljana crkvi. Uz odrasle, ponekada su mladi i djeca pohodili crkvu te izricali svoje osobne molitve.
Na Veliki četvrtak župljani su mogli pohoditi crkvu i u tom vremenu pred Presvetim izreći svoje osobne molitve i nakane. Na Veliki petak mogli su pristupiti križu i pokloniti mu se pred oltarom. Na Veliku subotu, kao i na Nedjelju uskrsnuća Gospodnjega, mogli su, prvi puta od osnutka župe, pristupiti pred Kristov grob i izreći svoje molitve, nakane i potrebe.
U vremenu sve većih strahova, neizvjesnosti i očaja i u ovim teškim danima u kojima živimo s panedemijom opet imamo razlog za slavlje i radost jer Kristov prazan grob jača vjeru i budi nadu kako Božja ljubav pronalazi rješenje za svaku ljudsku patnju i izlaz iz svake čovjekove kušnje i krize.

Župa blaženog Alojzija Stepinca, Orašje

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo