Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

sanda vijestU nedjelju 30. lipnja u župi Duha Svetoga u Novoj Biloj upriličen je Dan obitelji samostanskog područja Guča Gora.

 Obiteljski susret na temu Može li moja obitelj biti sretnija? realiziran je u zajedničkoj organizaciji Franjevačkog svjetovnog reda (FSR) Nova Bila, Frame Nova Bila, Centra za savjetovanje i Ureda za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije. Cilj susreta bio je promicati vrijednosti kršćanskog braka i obitelji u društvu, jačati zajedništvo u župnoj zajednici, te očuvati kršćanski identitet.

Susret je započeo svečanim misnim slavljem kojeg je predvodio fra Pero Vrebac duhovni asistent FSR-a, a nastavljen je zajedničkim obiteljskim ručkom i prigodnim predavanjima i radionicama. Uvodno predavanje, iz teološko-biblijske perspektive, o kršćanskom braku održao je fra Pero s posebnim osvrtom na Knjigu Postanka (2,24) i Evanđelje po Mateju (19,3-6). U svom izlaganju protumačio je biblijsku poruku navedenih tekstova, objasnivši što znači „ostaviti oca i majku i prionuti uza svoju ženu“, te kako i na koju način živjeti bračnu vjernost.

Uslijedilo je predavanje dr. sc. Sande D. Smoljo koja je objasnila psihološke prepreke i dinamizme koji opstruiraju i narušavaju obiteljski i partnerski sklad. Emocije koje nisu integrirane s vrijednostima kršćanskog braka, poteškoće u rješavanju konflikata, destruktivna komunikacija, niska tolerancija na stresne događaje, samo su neki od čimbenika, koji, ukoliko postanu kronični narušavaju bračno i obiteljsko zajedništvo, istakla je dr. Smoljo.

Nakon pauze, u drugom predavanju govorila je o izazovima očinstva danas, s posebnim naglaskom na krizu figure oca u vremenu postmoderne.

Nakon predavanja upriličena je radionica na temu Kako poboljšati bračnu komunikaciju? Susret je završen plodnom raspravom, u kojoj su sudionici postavljali pitanja predavačima, a u tijeku dijeljenja iskustava razgovaralo se o potrebi nastavka ovakvih edukacijsko-formacijskih seminara.

Na kraju, sudionici su izrazili zadovoljstvo što su imali priliku naučiti nešto novo što mogu koristiti za izgradnju bračnog i obiteljskog zajedništva.

Franjevački svjetovni red zahvaljuje predavačima i Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. koji je donacijom novčanih sredstava omogućio organizaciju ovog događaja.

KT                  

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo