Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Logo Frama

Geslo Drugog nacionalnog susreta Frame BiH od 3. do 5. svibnja 2019. godine u Vitezu uzeto je iz osmog retka prvog poglavlja Djela apostolskih: „Bit ćete mi svjedoci“.

Ideja za ovaj logo nastala je iz činjenica da je to nacionalni susret Franjevačke mladeži Bosne i Hercegovine s geslom „Bit ćete mi svjedoci“. Zato ovaj logo ujedinjuje sve te komponente u stiliziranom križu svetog Damjana.

Središnje mjesto zauzima križ svetog Damjana pred kojim se naš serafski otac sveti Franjo molio i s kojeg mu je na početku njegova obraćenja 1206. godine Raspeti progovorio: „Franjo, idi, popravi moju kuću koja se, kako vidiš, sve više ruši!“ Od tada započinje Franjino svjedočenje za Isusa, do mjere da je jedini u povijesti nazvan Drugim Kristom, što i nas obvezuje jer je to poslanje koje daje Krist preko svetog Franje.

Smeđa boja franjevačkog habita u podnožju Damjanova križa simbolizira čvrstu, na dvije noge, ukorijenjenu franjevačku prisutnost u Bosni i Hercegovini kao sedamstoljetno svjedočanstvo za Krista i svetog Franju. To polje simbolizira i franjevce kao temelj i čuvare vjere, kulture i državnosti naše zemlje još od Bosanskog kraljevstva u srednjem vijeku.

Franjevački pojas koji ide kroz središte smeđega polja uključuje cijelu franjevačku obitelj u Bosni i Hercegovini. Taj pojas naime nije karakterističan samo za Prvi franjevački red i sestre klarise kao Drugi franjevački red, nego i članove Trećega franjevačkog reda čiji su dio i framaši. Pojas su desetljećima nosili i trećoredci preko svoje svakodnevne odjeće.

Crveno polje posvećeno je onima koji su kroz burnu povijest naše zemlje prolili svoju krv i dali život svjedočeći da su Kristovi. Ovo je polje odvojeno od drugih jer su ovozemaljskom smrću životi brojnih svjedoka otrgnuti iz franjevačke obitelji.

Budući da je ovo nacionalni susret Frame Bosne i Hercegovine, žuto i plavo polje na vrhu Damjanova križa simboliziraju boje službene zastave Bosne i Hercegovine, koja gore spomenutim simbolima zahvaljuje svoje postojanje.

Franjevački pojas koji izlazi iz Damjanova križa ima dvojaku simboliku: kao silueta prikazuje granice Bosne i Hercegovine te čini simbol srca kojim grli našu zemlju, sve ljude i sve Božje stvorove. Srce je simbol ljubavi potrebne za postajanje svjedocima Krista i svetog Franje.

Čvorovi na franjevačkom pojasu unutar smeđega polja simboliziraju ne samo zavjete poslušnosti, siromaštva i čistoće nego i tri božanske kreposti vjeru, nadu i ljubav što je također potrebno istinskim svjedocima. Tri čvora unutar Damjanova križa s devet čvorova koliko ih je na produženom pojasu, upravo koliko je i zvijezda na zastavi Bosne i Hercegovine zajedno daju broj dvanaest te simboliziraju dvanaest zvijezda na kruni Blažene Djevice Marije, kojoj se katolici u našoj zemlji najviše utječu.

Posljednji element, bijeli upisani križ unutar Damjanova križa nadopuna je prvoga. Bijela boja simbol je uskrsa i tako simbolika ovoga loga koja započinje s Raspetim sada se nastavlja s Uskrslim koji prodire na četiri strane te kroz rascjep oko crvenoga polja, kao simbol prodornosti i snage Uskrsloga koji daje nadu za prošle, sadašnje i buduće Kristove i franjevačke svjedoke u Bosni i Hercegovini. Bijela boja spaja sva polja i grli sva Božja stvorenja. Ona izlazi iz Damjanova križa i proteže se na cijelu Bosnu i Hercegovinu i daje joj nadu. A budući da pojasom nisu zatvorene granice, širi se na cijeli svijet.

Valentina Šimunović, Frama Gračac

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo