Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Xnacseminar2017 02Pod geslom ''Osluškujući i vršeći Božju volju!'' u Varaždinu je od 21. do 25. kolovoza 2017. održan X. Nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratsvima Frame Hrvatska. Među sedamdesetak framaša iz cijele Hrvatske na seminaru su sudjelovale i tri članice Nacionalnog vijeća Frame BiH: Doris Trogrlić, nacionalna predsjednica, Ana Galić, nacionalna dopredsjednica i Klaudija Vujica, nacionalna tajnica.

Program je započeo svetom misom koju je predvodio fra Filip Đurđević, nacionalni duhovni asistent Frame Hrvatska. Prvo predavanje na temu: ''Vođenje i animiranje'' održao je Ivan Školka, nacionalni voditelj formacije. Sve je podsjetio na nešto vrlo važno, da Frama nije naša nego Božja, da animirati znači ljude povezati s Bogom, da moramo biti ispunjeni Duhom kojim želimo ispuniti druge, a u svemu tome kako je važna molitva za naša bratstva. Dan smo završili upoznavanjem po skupinama u kojima smo bili tijekom seminara i večernjom molitvom Časoslova.
Predavanje na temu: ''Tko će se domisliti što hoće Gospodin?'' održao je naš fra Antonio Šakota, područni duhovni asistent Frame Hercegovina. Kroz Isusove prispodobe objasnio nam je da temeljni autoritet našeg života treba biti Božja riječ kojoj trebamo dopustiti da nas vodi. S njime je seminaru prisustvovala i Ana-Marija Marijanović, nacionalna voditeljica formacije Frame BiH. Fra Antonio je vodio i prvu radionicu seminara: ''Mladi, vjera i razlučuvanje zvanja'', kojom je framaše upoznao i pozvao na pripremu za Biskupsku sinodu o mladima koja će se održati u listopadu 2018. godine. Klanjanjem Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu završili smo drugi dan.
Xnacseminar2017 01''O obećanjima'' govorio je Luka Tripalo, framaš Frame Majka Božja Lurdska. Pitanjima o progonstvu, slabostima, strahovima i najvrjednijim darovima u našem životu na originalan način potaknuo nas je da gledamo naprijed prema jednom cilju, vječnosti. Jer trka našeg života će završiti, sve prepreke će otići, a kakva će nam vječnost ostati?. Radionicu ''Docat'' imao je Filip Poleglubić, framaš Frame Trsat. Docat predstavlja socijalni nauk Katoličke Crkve za mlade i poziv je nama mladima da se u svom djelovanju vodimo vrjednotama istine, pravednosti i ljubavi. U samo tri sata, što je vrlo kratko vrijeme za upoznavanje ove knjige, kroz rad po grupama prošli smo njezina poglavlja i zaključili da trebamo biti ''hodajući socijalni nauk''.
Treću radionicu pretposljednjeg dana seminara: ''Rekreativno zabavni program u prirodi'' vodila je vjeroučiteljica Maja Bobek Dunjalo. Kroz kratko predavanje i nekoliko zabavnih igara pokazali smo borbeni duh i zajedništvo te naučili kako pripremiti i voditi igre u našem radu s najmlađima. Posljednju radionicu obilježio je posjet karitativnim ustanovama u Varaždinu. Tako smo po grupama posjetili Gradsko groblje i molili za sve nepoznate koji u njemu počivaju, zajednicu Cenacolo, Starački dom i slušali svjedočanstva zajednice Kursiljo.
Ovih pet dana radosti ostat će nam dugo u sjećanju. Hvala Nacionalnom vijeću Frame Hrvatska na pozivu za sudjelovanje, svim framašima na prihvaćenosti i otvorenosti, na istinskom zajedništvu i ljubavi koja se osjećala. Sjeme koje nam je Gospodin ovih dana darovao prekrasno je, obiluje utjehom, životom i radošću. Neka nas plodovi iznenade, Njemu na slavu. Uvjerili smo se da Frama uistinu nema granice.

Klaudija Vujica i Doris Trogrlić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo