Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

14617

Cijenjeni prijatelji, braćo i sestre!

Nije nam u cijelosti poznato zašto su fratri, prije više od 700 godina došli u Srebrenicu i kako je tekao njihov život, jer su izvori vrlo oskudni, a na temelje, našu kolijevku, je pala sjena i prašina, tuge, progona i zaborava. U Bečkom ratu sve je uništeno i zaboravljeno, a fratri i kršćani protjerani, franjevački samostan i crkva Sv. Marije su srušeni i zapaljeni.

Međutim, u znak zahvalnosti Bogu na ustrajnosti i opstanku kroz sedam stoljeća, franjevci Bosne Srebrene su se ponovno vratili u svoju Srebrenicu 1991. godine. Istina, na tek malo otkopane temelje i u jednu malu spomen-kapelicu Sv. Marije! Povratak je bio svečano obilježen na mnogim važnim mjestima Bosne i Hercegovine, pa i u samoj Skenderiji, u centru Sarajeva. A onda je došao strašan rat 1992-95., koji još uvijek tinja i prešutno traje.

Mnogi su mislili da ćemo u tom ratnom vihoru nestati. No, računica je bila slaba, a mi smo još živi! Spomen crkva je dobila i svog prvog župnika fra Petra Matanovića, nakon njega fra Martina Antunovića i fra Niku Josića, a povremeno su se uključivali i fra Marko Oršolić, fra Ivo Marković i fra Ivan Šarčević, itd. Na svete mise dolazili su i drugi fratri, svećenici, biskupi!

Svete mise su služene kroz to vrijeme poslije rata, jednom mjesečno. Na promjenama 2016. godine, imenovan sam za župnika župe Zvornik-Srebrenica. Nakon molitve i ozbiljnog promišljanja, vođen Duhom Božjim, bez prenemaganja i osobnog isticanja, odlučio sam slaviti svetu misu svake nedjelje u našoj kolijevci i na našim korijenima. I ne samo to, rodila se i ideja da se gradi duhovi, a u dogledno vrijeme i materijalni „Franjevački centar za dijalog, mir i pomirenje“. Pored svetih misa, molitve za duhovnu i materijalnu obnovu Zvornika, Bratunca i Srebrenice, pa i samog Podrinja, povremeno dolaze hodočasnici, a bila je i Prva međunarodna likovna kolonija-Srebrenica 2016., koja sada putuje po Europi, i priča o teškoj povijesti Srebrenice!

Među stranicama izgradnje Franjevačkog centra, svoju kockicu na mozaiku treba pronaći i „Franjevačka ljetna škola duhovnosti“.

Pod vodstvom naših profesora Franjevačke teologije u Sarajevu, kao organizatora i drugih suradnika, škola je predviđena od 20. do 26. kolovoza 2017.

PROGRAM:

- 20. kolovoza u 18.00 sati: sv. misa i otvaranje FLJŠD

- Ponedjeljak do četvrtka, predavanja i rad po skupinama, upoznavanje s poviješću Bosne Srebrene i djelovanjem franjevaca, franjevačka karizma!

- Petak, u 11.00 sati sv. misa zahvalnica, podjela diploma i s ručkom, završetak programa.

Cijenjeni prijatelji, braćo i sestre, lijepo Vas molim da se što prije prijavite za sudjelovanje na Franjevačkoj ljetnoj školi duhovnosti 2017.

Broj sudionika je ograničen, a boravak u Srebrenici i smještaj su besplatni!

Mir i dobro!

Fra Joso Oršolić, koordinator FLJŠD

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo