Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

kriz 317

Brate! Sestro! Tvoj i moj život u Bogu i s Bogom. Otac nas nebeski zove i šalje živjeti zapovijedi ljubavi. Moj je život Radosna vijest, želim i tebi radost Radosne vijesti. Pođimo prijatelju na Put križa radosti koji život dariva Životu.


 Presudu primam bez riječi, iako je nepravedna i smrtna. A ti, brate moj? Sudiš li nevino optužene? Uživaš li u krivnji, muci drugih? Je li i tvoja presuda u mojoj osudi? Nikoga ne sudi, uči od mene: daruj svom životu smisao: Ljubav!!! Osjećat ćeš radost postojanja.
Križ na mojim leđima, u mom srcu, u meni, po mojoj mjeri, i ja po mjeri križa, u darivanju blagoslova srastamo jedan s drugim u radosti i patnji ispunjenja poslanja: život u Ljubavi i za Ljubav. Sestro, brate! Ti i tvoj križ ste po mjeri, pripadate jedno drugom, prihvati i nosi ga s Bogom koji je Ljubav koja ljubi. Tvoji koraci u mojim stopalima, nosim te u zagrljaju i na ramenima, u tvom sam srcu, molitva tvoje duše, snaga tvoje slabosti.
Križ je težak, mučan, bolan…, padamo, poruge i podsmijeh, povlačenja i ustajanje, idemo dalje, ti i ja, čovječe, i naš križ koji je naš spas; spasimo i mi njega: misli, želje i koraci prema naprijed. Spaja nas radost zajedničkog trpljenja koje svima nosi Sreću. Padovi su i ustajanja prilika i mogućnost zbližavanja čovjeka s Križem koji je vjerni pratitelj u oazama naših pustinja, suhoći i cvjetanju oseka i plima.
Posebni susreti posebno obogaćuju… takav je susret Majke i mene, glas tišine, riječi u pogledu; u oceanu tuge more radosti: darivamo život za Život, bliskost i blizina Neba. Ostani, s nama, čovječe: živi Božje zapovijedi, ljubi i poštuj roditelje, njihova si ljubav, ponos, život; za tebe i s tobom hode suznim dolinama i rajskim vrtovima. Što činiš i darivaš ocu i majci?
Osjećam umor, trebam pomoć, nema dragovoljne pomoći, Šimun silom prilika uzima križ, dodiri pogleda u zahvalnosti i radosti što zajedno hodimo na Putu Istine i Života; ljubav spaja srca. Moja i tvoja ljubav, prijatelju, pomaže braći nositi križeve života. Daruj drugom radost da ti pomogne kao što ja darivam tebi i Šimunu, dijeli i umnažaj tugu i nadu.
Šimun, ti i ja idemo dalje, u nama i oko nas krv, znoj i suze, spori koraci, usne nijeme, svijet gleda. Jedna žena pruža rubac da obrišem lice, boli je moj bol, raduje me njena hrabrost, pažnja. Dijelim s tobom, supatniče moj, Veronikin rubac, i njoj i tebi darivam ogledalo patnje radosti što nisam sam: u drvetu mog Križa urezan je i tvoj križ, i svi križevi svijeta. Sestro, budi Veronika; brate, prihvati Veroniku. Prijatelji, vi i ja životom svjedočimo Ljubav.
Težak je i križ po mjeri, pritišće tijelo, opet padam, duša se bori i moli, hoću i želim ustati, križ me potiče na nastavak puta, suosjećaš u padu sa mnom, bratom svojim, padamo i ustajemo zajedno s prašinom na dlanovima i toplim zrakama radosti u očima što Otac nebeski blagoslovima dariva ljubljenu djecu.
Moja je patnja blagoslov za tebe i braću ljude. Sa mnom posebno suosjećaju žene, u meni gledaju sebe, svoju djecu, svoje obitelji; suosjećam s njima tješeći ih u njihovoj boli. Raduje me suosjećanje brata čovjeka, hrabra i uplakana sestro. Slijedi moj primjer: tješi i budi utješena blizinom svih koji strpljivo podnose patnje u vjeri, nadi i ljubavi.
Brate, padam, treći put! U mojem su padu svi padovi svijeta. I tebe pritiska umor, krivnja, križ; mene iscrpljenog pritišću tvoji i grijesi svih ljudi, raduju i griju zrake dolazeće Slobode koja oslobađa sužnje iz okova tame; Otac mi vraća snagu za dalje, za Golgotu, i Križ se raduje svome uzdignuću. Ja i ti, prijatelju, kao feniks, ničemo iz pepela put zvijezda.
Dug je, težak i lijep put u Nebo, moj i tvoj posut trnjem i ružama. Na put nosimo samo dobra djela, bez njih je čovjek siromašan, gol. Izranjena me svlače do gola, a tebe svukoše tvoji grijesi, ti i ja izvrgnuti prijeziru i sramoti. Prijatelju, svlačiš i postiđuješ li sebe i  druge svojim životom? Raduje me što moj stid vraća dostojanstvo i oblači tvoju osobu. Tvoj i moj križ u haljinama mučeništva proslavljaju Život.
Muke iza nas, u nama, pred nama, križ položen na zemlju, moje i tvoje tijelo na križu, zajedno nas razapinju prijatelju, zagrljaj raširenih ruku, pogled oči u oči, misli prema Ocu koji nas zove i čeka: čvrsta nit radosti upletena u strpljivo trpljenje koje nosi vrijeme milosti. Ti i ja brate zajedno na drugu obalu rijeke. Kako je dobro i lijepo biti s čovjekom Čovjek.
Umiremo u boli, trenutak osamljenosti i vječnost radosti opraštanja i susreta s Ocem nebeskim: hvala Ti Oče što bijaše i jest Tvoja volja! Tvoj i moj duh počivaju u vječnom miru, prijatelju, Ljubav pobjeđuje smrt, pobjeda je na strani Života. Molim te, svjedoči svima: križ je blagoslov, smrt je samo prijelaz u vječnost Vječnosti, govori o radosti umiranja za život vječni u Bogu koji je Mir, Ljubav.
Skinut sam s Križa, tijelo mi u krilu Majke koja osjeća i zna da nije kraj. Uplakana je, tužna i radosna jer cjeliva novi Život; ćutim njenu ljubav, poljupce, molimo zajedno molitve zahvalnosti…, srca nam i duše sljubljene u Ljubavi. Sa mnom si brate u Majčinom krilu, i tebe ljubi ljubavlju vječnom. Kako ti ljubiš moju, svoju i našu Majku? Dopusti nam radosti blagoslova zajedničkog života.
Položen sam u grob prijatelja, ti i ja u istom grobu radosni što dijelimo kraj za novi početak. Znak križa u kamenu, zemlja u tišini, muke minule, svjetlo probija tamu, osvaja Mir, rađa se Dobro. Brate i sestro! Posijano sjeme klija… dani čekanja… zahvalnost molitve, tuga isijava radost, križ u sjeni i Svjetlosti novoga Jutra; rađa se, raste i cvjeta novi Život. Prijatelju! Zajedno možemo donijeti i darivati obilne plodove Ljubavi.
Prijatelju moj! Sestro i brate! Volim te i ljubim, zahvaljujem i blagoslivljam. Sretan sam i radostan što me slijediš na Putu Istine i Života, i što potičeš i druge da me slijede, što im govoriš o meni, našem prijateljstvu, Ljubavi koja ljubi i želi biti ljubljena. Ponosim se tobom trubaduru, što i ti, kao Franjo, svim svojim bićem ljubiš Ljubav koja nije ljubljena. Moj Otac i Majka, i ja, tvoj prijatelj i brat Isus s tobom smo u trpljenju i radosti, vjeri, nadi i ljubavi, tvoja smo i ti naša obitelj, ti i svi tvoji, i svi ljudi svijeta, moja su braća i ljubljena djeca nebeskog Oca i Majke. Moj i tvoj put, i svi naši putovi su Put križa radosti koji dariva Uskrs.
Vjerni prijatelju! Dobri čovječe! Tvoj je i moj život u Bogu i s Bogom, svjedoci smo radosti Radosne vijesti. Ja sam, kao naš Otac nebeski, Radost, Ljubav, Riječ sam Gospodnja, vjeran u svim svojim djelima. Budi i ti, brate i sestro, kao i ja, to što jesi: ljubljeno Božje dijete koje radosno živi Radosnu vijest i vjeru Uskrsnuća.        
Isuse, ljubljeni Brate i Prijatelju, Spasitelju i Otkupitelju! Hvala Ti na smislu darivanja blagoslova Križa u vjeri, nadi i ljubavi. Dobri Pastiru i Jaganjče Božji! Hvala Ti što sa mnom, sa svakim čovjekom i sa svim ljudima hodiš Putem križa radosti koji nosi i dariva radost Uskrsa! Vječni i dobri Bože! Hvala Ti što živimo s Kristom, u Kristu i po Kristu Gospodinu našemu koji s Tobom i Duhom Svetim živi i vlada u vijeke vjekova. Amen!    

Ljerka Mikić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo