Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Nac sem 2017

U konviktu Franjevačke klasične gimnazije u Visokom, od 3. do 5. ožujka, održan je VI. Nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame. 

Seminar je okupio više od stotinu framaša iz cijele BiH, , uz sudjelovanje tri framaša iz susjednog bratstva Frame Hrvatska. Geslo ovogodišnjeg seminara je bilo „Hvala Ti što stvoren sam tako čudesno!“.  Susret je započeo pobožnošću Puta Križa nakon koje je uslijedila sveta Misa koju je predvodio fra Domagoj Šimić, područni duhovni asistent Frame Bosne Srebrene.
Program jezapočeo  uvodnim pozdravima  Anđelke Oreč, nacionalne predsjednice Frame, fra Antonia Šakote, nacionalnog duhovnog asistenta i Ana-Marije Knežević, nacionalne voditeljice formacije koja se zahvalila Nacionalnom povjerenstvu za formaciju koje stoji iza organizacije ovog seminara. Moderator večeri bila je Iva Maros, područna voditeljica formacije Frame Bosne Srebrene. Nakon govora uslijedilo je upoznavanje po grupama koje su vodili članovi područnih i nacionalnog vijeća.
Nakon što su se framaši upoznali sa svojim animatorima i članovima svoje grupe, ponovno su se svi zajedno okupili na zajedničkom predavanju na temu gesla  „Hvala Ti što stvoren sam tako čudesno!“ , koje je održao fra Miro Relota, gvardijan samostana u Fojnici. On je u svom predavanju framašima pokušao približiti što je to savršena radost i kroz primjere iz života sv. Franje govorio o važnosti ljubavi prema svim ljudima, čak i onima koji nam ne otvaraju, kada im kucamo na vrata.
Večer je završena klanjanjem pred Presvetim.
Drugi dan seminara započeo je zajedničkom molitvom, a potom je uslijedilo nekoliko predavanja. Prvo predavanje na temu „Razdoblje upoznavanja s bratstvom“ održala je Iva Maros.  Iva je u svom predavanju naglasila kako je ovo razdoblje jako bitno za formiranje framaša, da se simpatizerima treba jako puno posvetiti i laganim korakom ih voditi cilju. Često se vraćajući na primjere iz svoga framaškog života, Iva je sve podsjetila kako je to biti namlađi u Frami.  Nakon Ivinog predavanja uslijedio je rad po grupama u kojem su framaši sa svojim animatorima razgovarali o problemima s kojima se oni susreću u svojim bratstvima.
Poslijepodne uslijedilo je drugo predavnje, koje je na temu „Formacija- važnost, metode, kriteriji i problemi“ održala Kristina Primorac, područna voditeljica formacije Frame Hercegovina.  Kristina je u svom predavnju govorila o važnosti same formacije i voditelja formacije za jednoga framaša u njegovom oblikovanju, o metodama formiranja, ali i o problemima s kojima se svi mogu susresti.  Nakon ovoga predavanja, framaši su u grupama dobili zadatak da riješe probleme u kojima bi se mogli naći, a svoja riješenja su kasnije jedni drugima i prezentirali.
Nakon rada po grupama uslijedila je sveta misa koju je predvodio fra Antonio Šakota. Poslije mise slijedila je vesela večer, a dan je završen meditacijom.
Posljednjeg dana framaši su saslušali još jedno korisno predavanje. Katarina Mikulić, predstavnica Frame Hercegovina za FSR, je u svom predavnju, „Predrasude i odnosi koji nas grade“, govorila o ljubavi, točnije, kako voljeti onoga tko nam se ne sviđa.
Nakon predavanja uslijedila je sveta misa, nakon koje su se frmaši puni radosti uputili kućama.

Magdalena Bilkić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo